4. Automation som styr hela hemmet

Att ha kontroll på hemmet är en sak, att direkt kontrollera det är en annan. Nu blir även det här verklighet. Smarta så kallade hemautomationssystem har funnits i flera år, men de har kommit på bred front under 2015 och 2016. Det handlar om sensorer, smarta elkontakter, och till och med fjärrstyrda motorer, som är sammankopplade till en central hubb och styrs från ett och samma system.

Sensorerna kan känna efter om dörrar och fönster är öppna, kolla temperaturen, luftfuktigheten och vilka rum i huset som det är folk i, och det finns även mer kritiska sensorer som uppkopplade brandvarnare och översvämningslarm för källare och våtutrymmen.  

Wemo
Fjärrstyrda lampor och vägguttag är kanske det första du gör med ditt automationssystem.

Smartare lampor, och mer
Med fjärrstyrda elkontakter och dimrar kan du fjärrstyra och schemalägga belysningen i hemmet. Ja, du kan kontrollera allt som är inkopplad med plugg i väggen: fläktar, stereon, kaffebryggaren…

Den vanligaste lösningen är en smart el-plugg som du sätter in mellan ditt vanliga eluttag och den apparat du vill kontrollera. Det finns till och med led-lampor med vanlig sockel och inbyggd fjärrstyrning.

Slutligen finns det en del fjärrstyrda automationssystem som kan sköta persienner, markiser, garagedörrar och soltak – från en app i din smartphone.
 

Wemo remote
...men sen är det bara fantasin som sätter gränser.

Flera olika standarder

Det finns mängder av leverantörer, från mindre automationsexperter som Fibaro till hemelektronikjättar som Samsung. Systemen, sensorerna och enheterna kommunicerar med olika typer av radioteknik och protokoll: Z-wave, Zigbee, Nexa och Wemo.

En del använder ditt lokala wifi-nätverk, medan andra är byggda på egen radioteknik som är mycket mer strömsnål och har lägre bandbredd, lägre strömförbrukning och är uppbyggda med så kallad mesh-teknik. Det gör att de kan monteras mer svårtillgängligt då det räcker att de har kontakt med en annan sensor i nätverket.

En del av dessa kan kopplas samman och har stöd för varandras sensorer och kontroller, men det är långt ifrån säkert att alla automationsprodukter funkar i alla system. Än så länge är det lite vilda västern över det hela och det är tryggast att du köper och håller dig till ett enskilt system och dess tillbehör för att vara säker på optimal funktion.