Augusti innebär inte bara slutet på semesterperioden för de allra flesta, utan även en ny skoltermin för barn och ungdomar.

En del föräldrar väljer att passa in ett datorinköp lagom till skolstarten. Men vad ska man tänka på inför köpet? PC för Alla guidar dig med tolv frågor du kan tänkas ha.

1. Bärbar eller stationär?

Det finns en viss charm med den gamla skolans stationära datorer – de är mer stryktåliga, du tappar inte bort dem och du kan dessutom bygga ihop din alldeles egna efter behov och smak. Men för en student år 2016 finns det egentligen bara ett alternativ, den bärbara datorn.

Fördelarna är många. Med en bärbar dator kan du jobba oavsett var du befinner dig. Inte ens internetuppkoppling är ett hinder längre – alltfler skolor, kaféer och varuhus erbjuder gratis internet via wifi. Vill du istället ha ett alldeles eget mobilt abonnemang erbjuder många operatörer lösningar via 4g-nätet till förmånliga priser. 

Numera är många bärbara datorer dessutom så kraftfulla att de duger bra för allt vi kan tänkas vilja göra.

För den film- och spelsugne går det även alldeles utmärkt att koppla in en bärbar dator till större skärmar, alternativt projektorer. Kort sagt – nästan alla fördelar stationära datorer har, men betydligt mer portabelt och tillgängligt.2. Windows, Mac eller Chromebook?

När det gäller studier handlar frågan om vilket system man ska välja om smak, men framför allt om budget. De nödvändigaste programmen för ordbehandling, kalkyl, presentation och bildbehandling finns i någon form till samtliga datorer. Är du däremot ute efter en allsidig dator kanske du ska tänka till innan du köper en Chromebook – det låga priset finns där av en anledning.

Chromebook
HP är en av de datortillverkare som satsar på Chromebook.

Chromebook använder nämligen ett eget operativsystem och förlitar sig främst på molntjänster. Google Drive erbjuder ett antal verktyg för ändamålet, förutsatt att du är uppkopplad. Androidapplikationer är dock på ingång via en version av Google Play Store, vilket borde öka datorns användningsområden. 
Gällande Mac finns det en annan punkt att tänka på. Ska du använda din dator för spelande utöver studier behöver du nämligen installera Windows vid sidan av eller emulera det. Även om allt fler spel dyker upp i Mac-version är utbudet fortfarande skralt jämfört med pc.


3. Hybrid eller vanlig?

Den stora fördelen med så kallade hybrider, alltså datorer som även kan användas som surfplattor, är bekvämligheten. Det gäller speciellt om du för tillfället enbart ska kolla film, visa upp bilder eller slösurfa på nätet. Det finns dock ett par nackdelar. Till skillnad mot surfplattor innehåller dock hybriden även samma funktioner som en vanlig bärbar dator har, vilket kan påverka storleken, priset och prestandan.

En annan detalj att ha i åtanke är ifall hybriden har löstagbar skärm eller inte. Modeller som enbart flippas över kan kännas aningen klumpiga jämfört med renodlade surfplattor.


4. Hur stor ska den vara?

Tanken är att använda datorn såväl hemma som utanför. Därför bör den vara tillräckligt portabel, men samtidigt erbjuda bra prestanda till ett vettigt pris. Mellan 14 till 16 tum räcker för de flesta ändamålen, 17 tum om du ute efter något kraftfullare. Betänk bara att större kraft innebär komponenter som drar mer batteri och att datorns vikt ökar avsevärt.

Tangentbord
Vad som är ett bekvämt tangentbord är en personlig sak. Därför bör du testa före köp.

En bärbar dator bör även vara utrustad med ett komfortabelt tangentbord. Välplacerade, lättillgängliga tangenter förenklar om du ska skriva anteckningar eller jobba längre perioder utan att få kramp i händerna.


5. Spelar skärmen någon roll?

Här gäller det att välja det alternativ som passar för vardagsanvändning, nämligen ips-skärmen. Den bjuder bland annat bättre färgmättnad och betraktningsvinkel än alternativet, TN-skärmen, som främst är ämnad för spelande.

Upplösningen bör vara i full HD, alltså 1920x1080 bildpunkter. Det nya formatet 4K är avsett för spel och film i ”ultraupplösningen” 2160p, men är ännu inte standardiserat och därmed inget måste i detta sammanhang.


6. Vilka komponenter behövs?

Processorn är datorns viktigaste del och är även den som bestämmer över instruktioner och beräkningar. Intel och AMD tillhör de mest ansedda tillverkarna, och i dagsläget anses Intels Core-processorer baserade på Skylake som de allra bästa. Håll även utkik efter antal kärnor, bättre modeller brukar ha mellan fyra och sex. 

Processor
Vad som döljer sig innanför skalet på en dator blir allt mindre viktigt - i alla fall för dig som inte ska spela kraftfulla spel.

Tänker du redigera filmer eller spela grafiktunga spel rekommenderas en extra processor i form av grafikkort. Här finns det två namn att hålla utkik efter – Nvidia och AMD. Om du däremot har tänkt använda datorn enbart för studier, nätsurf eller andra ”vanliga” program räcker det med billigare, integrerade grafikkretsar. 
Ju mer ram-minne (kallas också arbetsminne eller internminne) datorn har, desto mer ökar dess förmåga för multitasking – utan att för det bli långsam. Minst 8 GB minne rekommenderas. Denna process är dock relativt enkel att själv utföra i efterhand.