Vill du ha snabbare och billigare fiberuppkoppling? Undrar du vilken leverantör som är billigast och bäst när det gäller internet, telefoni och tv via fiber? I så fall är du inte ensam. Allt fler hushåll kopplas upp via fiberanslutning, och om du tillhör den lyckliga skaran är det bara att gratulera!

När själva anslutningen är klar har du i regel ett stort antal så kallade tjänsteleverantörer att välja mellan. Vid en första koll verkar de vara nästan identiska när det gäller pris och hastighet. Men det finns viktiga detaljer som du bör kolla upp innan du bestämmer dig för vilken leverantör du ska anlita.
Samma sak gäller om du står i begrepp att byta till en ny leverantör – antingen för att få ned kostnaden eller för att du helt enkelt inte är nöjd med din nuvarande.

Missa inte: 8 sätt att övervaka hemmet – från distans

Här går vi igenom frågorna du behöver ställa, de tekniska specifikationerna du behöver kolla upp och hur du jämför prissättningen på rätt sätt.

Fiber tjänster

1. Vilka leverantörer har du att välja mellan?

I samband med att din fastighet kopplas upp blir du bombarderad med reklam och erbjudanden från ett stort antal leverantörer. Om du istället vill ha en tydlig översikt över exakt vilka dina alternativ är behöver du först och främst veta vilken din kommunikationsoperatör är. Exempel på sådana är Zitius, Open Universe, IP-Only och Svenska Stadsnät. Dessa ansvarar för drift och underhåll och har sedan avtal med ett antal tjänsteleverantörer. Och de brukar ha en tydlig översikt över vilka leverantörer du kan välja mellan.

Open Universe
Så här kan översikten över tillgängliga tjänsteleverantörer i ditt nät se ut.

2. Vilka tjänster behöver du i dag och framöver?

En del av de olika leverantörerna erbjuder endast internetuppkoppling, andra har även telefoni och digital-tv. Även om du till en början bara är sugen på att komma igång och surfa snabbt är det bra att tänka lite långsiktigt här. Det är oftast smidigare att via en befintlig leverantör köpa till ytterligare tjänster än att byta till en annan leverantör när du kommer på att du vill ha exempelvis ip-telefoni.

Tv via fiber
Boxer är en av leverantörerna som erbjuder tv via fiber.

3. Hur bunden blir du?

Många operatörer erbjuder anslutning utan bindningstid, men se även upp med så kallad uppsägningstid. Det är inte roligt om du sitter med ett abonnemang du inte kan säga upp om du kommer på att du vill byta.

Ibland kan du få ned installationspriset en hel del om du samtidigt binder upp dig på ett abonnemang. Här gäller det att räkna extra noga för att se om det är värt det. Annars tycker vi inte att du ska välja ett abonnemang med en längre bindnings- eller uppsägningstid än en månad.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning