Enligt en aktuell Eurobarometer - EU-kommissionens egen opinionsundersökning - använder hela 70 procent av 12- och 13-åringarna inom EU mobiltelefon, rapporterar nyhetsbyrån IDG News. Och enligt kommissionen är användandet knutet till flera faror.

Bland annat har mobilerna blivit ett redskap för mobbning och trakasserier. Det händer att mobbare filmar sina övergrepp och sedan skickar videoklippet till offret, som ett sätt att göra plågan ännu värre. Enligt kommissionen händer det också att pedofiler använder sms för att knyta kontakt med presumtiva offer.

Lagändringar kan bli aktuella
Dessutom pekar EU-kommissionen på de ekonomiska risker som finns knutet till olika former av tjänster för mobiltelefoner. Ringsignalsbranschen, som riktar sin marknadsföring uteslutande mot barn och ungdomar, omsatte nära fem miljarder kronor i Europa förra året.

EU-kommissionen kommer att bjuda in till en dialog med telefontillverkare, operatörer, tjänsteleverantörer, konsumentgrupper och organisationer som jobbar för barns rättigheter. I första hand vill kommissionen se någon form av självreglering inom branschen, men om det inte går att genomföra är alternativet starkare lagstiftning.

Tyck till: Har du erfarenheter av mobbning med mobiltelefoner?
Kommentera artikeln nedan.