Det är stor kvalitetsskillnad mellan olika tillverkares cd- och dvd-skivor. Problemet är bara att det inte är alldeles lätt att ta reda på vilket företag som faktiskt gjort skivan. Marknaden präglas av många varumärken, men bara ett mindre antal tillverkare.

På nätet finns ett nyttigt program som heter DVD Identifier. Det hjälper dig att ta reda på skivans mediekod. Det megabytestora programmets skivdatabatabas aktualiseras regelbundet och det är lätt att uppdatera den via nätet.

Klarar inte vanliga cd

DVD Identifier identifierar alla typer av dvd-skivor (inklusive -rw och -ram) samt Blu-ray skivor. Det klarar däremot inte av cd-skivor, men den typen av skivor är numera så pass mogen och vanlig att skillnaderna i kvalitet inte är så stora.

Klicka på knappen More info och följ länken till webbtjänsten Videohelp efter det att du analyserat skivan. Här kan du läsa om andra användares erfarenheter av dessa och andra skivor - allt för att du ska kunna undvika blindskären.

Medialista hjälper mer

På DVD Media List finns svart på vitt om att en del skivor är rent ut sagt undermåliga. Samtidigt står det klart att en del märken bara tycks trivas tillsammans med vissa brännare. Listan bygger på uppgifter som är insamlade från användare världen över och till stor hjälp vid köpet.

DVD Identifier 4.3.0
Hämtas på: dvd.identifier.cdfreaks.com/

Nästan lika bra

Krånglar bränningen? Det kan bero på att din cd- eller dvd-enhet inte klarar av just det skivformat som du har valt. Bustrace Technologies bjuder därför på ett litet diagnosprogram som anropar brännaren för att ta reda på dess förmåga.

CD/DVD Capabilities Viewer ger i klartext besked om vilka skivformat som stöds och annat av betydelse för en lyckad bränning.

Då och då varnas det för att hembrända cd- och dvd-skivor har kort livslängd. Är du nyfiken på i hur pass bra skick dina gamla skivor är? Stoppa skivorna i läsaren och analysera dem med hjälp av CD Check.

CD Check utför en analys av lagrad data och hjälper dig att hitta eventuella skadade filer. Genom att köra detta program då och då kan du försäkra dig om att skivorna håller måttet. Namnet till trots går det även att analysera dvd-skivor.

Mitja Perkos analysprogram är gratis för personligt bruk. Registrering krävs, men bara företagsanvändare måste betala för användning.

CD/DVD Capabilities Viewer v1.0.004
Hämtas på: www.bustrace.com/downloads/free_utilities.htm

CD Check 3.1.11.0
Hämtas på: www.elpros.si/CDCheck/download.php

Läs mer om bra gratisprogram här