Chrome OS, Googles utmanare till Windows, har kommit långt sedan det först släpptes för över elva år sedan. Från början var det bara en webbläsare i en Linux-baserad box, tänkt för nästan helt molnbaserad användning. Men numera är det ett mer kompetent och mångsidigt system, med stöd för Android-appar och installerade Linux-program.

Testade Chromebooks:


Detta kräver dock mer kraftfull och dyr hårdvara för att dra nytta av på rätt sätt, och Chromebook-datorerna har utvecklats därefter och blivit allt mer kraftfulla, lyxiga, och dyra. Men budgetmodellerna finns fortfarande kvar, med enkel x86- eller arm-hårdvara, begränsat med egen lagring och fokus på att surfa och köra tjänster i molnet. De är inte så extrembilliga som de en gång var, men det går fortfarande att få tag på en bra Chrome OS-baserad bärbar dator för under 5 000 kronor.

Läs även: Test av Chromebooks med den högsta prestandan 

Ibland till och med klart billigare än så, men då får du räkna med ganska stora kompromisser i prestanda och kvalitet. Lite av den varan krävs ju fortfarande, till och med sådant som webbsidor har blivit mer komplexa och tyngre att ladda med åren. Bilder, strömmande media och ljud har ökat i kvalitet och storlek, och nya typer av datoranvändning har blivit vanligare, som videomöten och dynamiska webbtjänster. Så för en laggfri upplevelse måste datorernas lägsta prestandanivå och uppkoppling hänga med i svängarna. Även i budgetklass.
 

Chromebook för enklare användning

Det finns idag sex tillverkare som säljer Chromebook-modeller i Sverige, och här har vi spanat in en dator under 5 000-kronorsstrecket från vardera av dem. Vi har testat dem framförallt som surfdatorer för webb, mejl, sociala medier och filmströmning, men prestandan räcker ofta till lite mer än så, och du kan även spela enklare spel från Google Play-butiken.
 
Chromebooks


I den här prisklassen gäller det att inte ställa förväntningarna för högt. Du kan hitta datorer med bra skräm för kontorsjobb, oftast i 1080p-upplösning, men inte med perfekta färger för filmvisning eller ljusstyrka för utomhusbruk. Du får också acceptera finesser som bakbelyst tangentbord saknas.

Endast hälften av de testade datorerna har stöd för snabb surf med wifi 6. Vi tycker dock inte att det avgör till deras nackdel. Det som det här främst gör är att du inte får lika hög hastighet när signalen är svag. Du kan fortfarande surfa problemfritt på 2,4 GHz-bandet, och troligen strömma i upp till 1080p.

En sak som vi lägger lite extra fokus på denna gång är webbkamera, mikrofon och högtalare. Detta eftersom bra möjligheten till videomöten har blivit allt viktigare på senare år. Vi kräver inte proffskvalitet, men det är stor skillnad på en webbkamera med godkänd bildkvalitet och en som gör att andra mötesdeltagare inte kan se eller höra dig ordentligt.

Läs även:
Batteritid är också viktigt, om än inte helt avgörande, så länge den är godkänt lång. Med enklare strömsnåla processorer och bildskärmar räcker datorerna länge utan att du ska behöva leta vägguttag. Alla moderna Chromebook-modeller, samtliga i detta test, laddas via usb c-port, så du kan använda valfri annan kraftfull laddare till dem, eller användare den medföljande laddaren för att även ladda en mobil eller surfplatta.

Den strömsnåla hårdvaran medför en annan fördel, alla datorerna i testet är helt fläktfria och förutom knatter från tangentbordet eller ljud du medvetet spelar upp ur högtalarna är de knäpptysta. Inte heller blir de särskilt varma. Som mest blir några av den lätt ljumma på undersidan.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare med Chromebook-modeller på den svenska marknaden och bad dem ställa upp med en aktuell modell med pris på under 5 000 kronor. Vi ställde inga övriga krav på format, prestanda och funktioner. Samtliga tillverkare hade tillgängliga datorer att testa.

Datorerna testades fabriksnya eller efter återställning med senaste versionen av Chrome OS installerad. Allmänna prestanda mättes med Geekbench 5, grafikprestanda med 3dmark och GFX Bench, webbprestanda med Speedometer 2.1 och lagringshastighet med Sunshine Disk Speed Test. Batteritid mättes med uppspelning av 1080p Youtube-video, samt med automatiskt uppdaterande webbsida i Chrome. Övriga kvaliteter har bedömts under minst två dagars vardaglig användning.

 

Acer Chromebook Spin 314: Mycket för pengarna i prispressad Chromebook

Det mesta håller bra kvalitet, och den är snabbare än konkurrenterna. 

Acer Chromebook

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med senaste generationen Celeron-processor med fyra kärnor höjer sig denna Chromebook över mängden i sin prisklass. Med extra prestanda, bra skärm, god komfort, rätt anslutningar, snabb uppkoppling och tillräcklig batteritid, finns det inte mycket att klaga på. Lite mer stuns i högtalarna och det hade blivit ännu högre betyg.

Positivt

 • Nyare och snabbare processor
 • God skärmkvalitet
 • Rätt anslutningar

Negativt

 • Något tung
 • Tunt ljud ur högtalarna
Testad: November 2022
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Celeron N5100, 1,1 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 24 EU
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 64 GB emmc, plats för mikro sd
Pris4 390 kr på Dustinhome

 Läs hela testet av Acer Chromebook Spin 314 


Asus Chromebook Flip CM3: Flexibel lättviktare med lång batteritid

Datorn för dig med väldigt lite plats i väskan. Lång batteritid är en av dess bästa egenskaper.

Asus Chromebook Flip CM3
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med läcker design, kompakt format och stylus-penna på köpet charmar Chromebook Flip CM3. Men det finns också en del saker som irriterar. Främst trånga och stumma tangentbordet och valet av processor, som gör att den tappar i webbprestanda. Kan du acceptera lite hackig surf och inte ska skriva långa romaner på den är den dock en högklassig liten enhet med intressanta andra kvaliteter till ett bra pris.

Positivt

 • Kompakt och lätt
 • Pekskärm och penna
 • Extra ramminne
 • Lång batteritid

Negativt

 • Jobbigt trångt tangentbord
 • Ligger efter i webb-prestanda
 • Tveksam webbkamera
Testad: November 2022
TillverkareAsus
Processor: Mediatek Kompanio 500 MT8183, 2 GHz octa core
Grafik: ARM Mali-G72 MP3
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 64 GB emmc, plats för mikro sd
PrisKostar 4 990 kronor hos Dustinhome

 Läs hela testet av Asus Chromebook Flip CM3 


Dell Chromebook 3110 2-i-1: Unik Chromebook med skolfokus

Stryktålig och med en extra webbkamera liknar Dells flippbara Chromebook inget annat just nu.

Dell Chromebook 3110 2-i-1
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Vill du ha en liten laptop som tål tuffa tag så behöver du inte betala överpris för en äkta ruggad tungviktare. Denna lilla Chromebook ger extra trygghet även i riktigt låg prisklass. Men det sker på bekostnad av en del komfort och en ovanligt liten skärm.

Positivt

 • Godkända prestanda
 • Stadig och stöttålig
 • Flexibel design

Negativt

 • Liten skärm trots större mått
 • Måttlig batteritid
 • Tunt ljud
Testad: November 2022
TillverkareDell
Processor: Intel Celeron N4500, 1,1 GHz dual core
Grafik: Intel UHD Graphics 16 EU
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 32 GB emmc
Pris4 990 kronor hos Dustinhome

 Läs hela testet av Dell Chromebook 3110 2-i-1 


HP Chromebook X360 14a: Inte snabbast, men bra nog på allt

Det är hög lägstanivå på denna billiga Chromebook från HP. Ett tryggt val.

HP Chromebook X360 14a
Betyg 4 av 5

Omdöme

HP gör det viktigaste bra i Chromebook X360 14a. En behaglig skärm, överraskande bra ljud, tillräckliga prestanda och god komfort. Ett snäpp bättre processor och ett snäpp längre batteritid hade inneburit högre betyg, men rekommendation blir det ändå. Det är också lite synd att den inte har samma pennstöd som andra många andra flippbara Chromebook-modeller.

Positivt

 • Välbyggd och bekväm
 • Behagligt reflexfri skärm
 • Välljudande högtalare
 • Bra batteritid

Negativt

 • Steget efter de bästa i prestanda
 • Pekskärmen stödjer inte penna
 • Wifi 6 hade varit bra
Testad: November 2022
TillverkareHP
Processor: Intel Celeron N4020, 1,1 GHz dual core
Grafik: Intel UHD Graphics 600
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 64 GB emmc
Pris: Från 4 795 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av HP Chromebook X360 14a 


Lenovo Ideapad 3 Chrome: Inte värt att snåla

Har bättre batteritid än konkurrenterna. Men det är dess enda påtagliga fördel.

Lenovo Ideapad 3 Chrome
Betyg 3 av 5

Omdöme

Med underpresterande hårdvara, en blek skärm och till och från problem med långsam wifi kan vi inte ge ett toppbetyg. Även om en del andra saker i datorn håller högre klass så är de punkterna för viktiga. Är batteritiden det enda du bryr dig om kan Ideapad 3 Chrome möjligen vara värt att fundera på. Annars finns det bättre alternativ.

Positivt

 • Bekväm att jobba på
 • Bra batteritid

Negativt

 • Seg att surfa med
 • Blek bildskärm
 • Snålt med anslutningar
Testad: November 2022
TillverkareLenovo
Processor: Mediatek Kompanio 500 MT8183, 2 GHz octa core
Grafik: ARM Mali-G72 MP3
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 64 GB emmc, plats för mikro sd
PrisFrån 3 490 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Lenovo Ideapad 3 Chrome