Läs även: Maxade chromebook med höga prestanda

Som ett alternativ till Windows-laptopen blir Chromebook sakta men säkert mer och mer intressant. Plattformen har gått från ett ganska enhetligt utbud av plastiga budgetburkar till att omfatta en bred flora av bärbara modeller från prispressande surfdatorer till lyxiga bärbara med vassa prestanda, högkvalitativa skärmar och ljud.

Numera är det även vanligt med både flippbar skärm och pekfunktion. Det har till och med förkommit en och annan Chrome OS-baserad surfplatta, även om det känns lite som en felsatsning. Google har till exempel nyligen lagt ner planerna på en uppföljare till sin egen sådan, Pixel Slate.

Bra val i ett bredbandsland

Speciellt intressanta har de blivit allteftersom mobilt bredband blivit bättre och mer prisvärt. Ett molnbaserat operativsystem som Chrome OS kräver inte konstant uppkoppling, men mår klart bättre med anslutning till internet. Systemet har dessutom blivit mer och mer anpassat för offline-användning. Dels med offline-läge av traditionella webbaserade Chrome-appar, dels med introduktionen av Android-app-stöd som numera är nästan fulländat.

Idag är det inget större problem att vara konstant uppkopplad var du än befinner dig, och dela data via mobilen eller ha en hotspot i fickan. Av någon anledning är Chromebok-datorer med inbyggt lte-modem dock fortfarande en väldigt sällsynt syn. Det borde vara nästa stora steg i utvecklingen. Kanske avvaktar tillverkarna bred implementering av 5g innan de tar det steget.

Till skillnad från vanliga Windows-pc finns det väldigt få tillverkare av Chromebook-datorer. Bara fem som säljer sina datorer i Sverige, och av dem fem är det fyra, Acer, Asus, HP och Lenovo, som på allvar verkar satsa på dem som Windows-alternativ för allmänheten. Även Dell har Chromebook-datorer, men mest för skolor och företag.

Chromebooks
Halva gänget. Fyra av totalt åtta testade Chromebook-datorer, med vinnaren i topp.

Prisvärt, men inte dumsnålt

För att du ska få lite mer att välja bland har vi därför valt att testa Chromebook-datorer i två prisklasser. Dels testar vi bra men prisvärda modeller under 5 000 kronor. Dessa är mer traditionella – utan pekskärm och med begränsade prestanda, och passar bäst för enklare kontorsjobb, surf och att spela upp strömmande video via webbläsaren.

Det finns enstaka Chromebook-datorer för så lite som 3 000 eller kanske till och med 2 000 kronor. Dessa har vi undvikit här, då det innebär allt för mycket kompromisser. Hårdvara som inte bara är långsam utan också gammal, lågupplösta skärmar och omodern lösning för laddning. Här har alla datorer minst 14-tumsskärm med 1920 x 1080-upplösning, relativt färska processorer och anslutningar som usb typ c, lanserade under detta eller förra året.

En intressant detalj med Chromebook-datorer är att de på senare tid fått standardiserad batteriladdning. Alla använder en usb typ c-port för strömförsörjning, och det går för det mesta bra att ansluta en mobilladdare för att fylla på batteriet, även om det går väldigt långsamt.

Påkostat, men inte svindyrt

Andra klassen vi tar in för test är kraftfullare modeller mer i klass med en ny, bra Windows-dator. De har prislappar mellan 7 500 och 10 000 kronor. Inte enormt dyrt i jämförelse med en maxad Windows-laptop, men jämförbart med många kvalitetsbyggen strax under premiumklass.

Här får du pekskärm på alla modeller, ett par av dem även med 360 graders flippbar skärm, bakbelyst tangentbord, samt senaste generationens Intel-processorer, tre Intel Core och en relativt kraftfull Intel Pentium.

Det gör dem kraftfulla nog för det mesta, inklusive att spela många Android-baserade spel på, jobba aktivt med kalkylark och presentationer, samt enklare foto- och videoredigering. Där blir dock bristen på lagring påtaglig, och du lär behöva investera i ett ordentligt sd-kort för att få plats med mediafiler.

Mer möjligheter i kulisserna

Bristen på riktigt bra program för ändamålet är också påtaglig. Chome OS är ett Linux-system i grunden, och har nyligen öppnat upp för att kunna köra vanliga Linux-program, så med tiden finns möjligheten till mer kraftfulla program den vägen.

Än så länge är det dock bara en beta-funktion som är avslagen som standard. Den har många barnsjukdomar och kräver solida Linux-kunskaper för att hantera. Men det är en superintressant sak att hålla ögonen öppna på inför framtiden. 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga stora datortillverkare med Chromebook i sortimentet, och bad dem ställa upp med en eller två datorer i våra två prisklasser. Av fem leverantörer var det fyra som kunde ställa upp med datorer. Vi kompletterade sedan startfältet med två datorer som vi testat individuellt under våren, samt en dator lånad från en lokal butik. Tyvärr fick vi aldrig tag i någon aktuell Chromebook från Dell.

Datorerna prestandamättes med webbaserade mättjänsterna Octane v1 och Speedometer 2.0 samt med Android-appen Geekbench 4. Batteritid mättes med uppspelning av 1 080p-video från Youtube på fullskärm och full skärmljusstyrka, samt med periodisk uppdatering av en enkel webbsida i Chrome på lägsta fortfarande tydliga ljusstyrka i ett rum med dämpad belysning. För övrigt bedömdes prestanda och kvaliteter manuellt vid vardaglig användning i två dygn per dator.