Android på Chromebook – så funkar det

Så hur gör du för att köra dina favoritappar på din nya Google-dator? Det är lika enkelt som på mobilen. På Chromebook-datorer som har stöd för det har det helt enkelt dykt upp en extra app-butik i startmenyn – samma Play Butik som i en Android-mobil eller surfplatta. Startar du den känner du igen dig, det är samma upplägg här som i mobilen.

Du använder ditt Googlekonto och samma betalinformation om det är någon app (eller kanske film eller e-bok?) som du vill köpa. Har du köpt något på mobilen så har du tillgång till det även här. Under Mina appar hittar du de appar du tidigare köpt.

Fresh Paint
Utbudet av bra appar i Android är stort, och med pekskärm kan du utnyttja många av dem optimalt även på en Chromebook.

Lite äldre Android

Chrome OS använder sig av en nedbantad version av Android. Det är Android 7.1.1 som körs, så eventuellt kan enstaka appar som bara fungerar i Android 8 eller senare få problem, men vi vet ärligt talat inte om några sådana ens finns.

Däremot ska du vara på din vakt med en del appar som kräver för mycket av hårdvaran. Det kan handla om grafiktunga spel som din dator inte klarar av, eller appar som använder hårdvara och resurser din dator inte har, till exempel telefon, kontaktbok, eller gps. Enstaka appar kan också krångla även om de i teorin borde gå att köra. Prova dig fram, helt enkelt.  

Google Play Butik
Det finns mycket att välja bland i Play Butik.

Vi testade mobila Office, Spotify, Instagram, ritappen Infinite Painter, mobilt bank id och en handfull spel, från enkla tidsfördrivare till några av de mest avancerade titlarna som Player Unknown's Battleground Mobile och Hearthstone, och det mesta gick alldeles utmärkt att köra. 

Lätt att hitta, svårare att kontrollera

För att göra det enklare för dig sorterar Play Butik ut några appar som är testade och rekommenderade för att köras på Chromebook-datorer.

Android-spel
De tyngsta Android-spelen får du nog fortfarande lämna åt flaggskeppsmobilerna. Ingen Chromebook vi testat klarar av dem, men det finns mängder av enklare spel i både 2d och 3d som fungerar fint på de flesta Chromebook-modeller.

En sak som kan vara lite irriterande är att det är apparna själva som bestämmer hur de ska presenteras. En del dyker upp som horisontella, mobilskärmsliknande fönster medan andra tar upp hela skärmen, antingen horisontellt eller på högkant. Och det finns inte något sätt att ställa in hur de ska visas.

Slutligen bör du hålla uppsikt på lagringsminnet i din Chromebook. Chrome OS-appar tar upp väldigt lite lagring, de körs för det mesta i molnet, men Android-appar kan ibland bli riktigt stora, och har en tendens att lagra extradata på enheten. Speciellt då större spel.