Bra valAcer Chromebook Spin 15: Riktig laptop i storformat

De flesta Chromebook-modeller är billiga och kompakta laptops, med blygsam processor och begränsat med lagring. Oftast med plastig konstruktion, enkla bildskärmar och få funktioner. Acer Chromebook 15 är något helt annat. Det är en fullskalig 15-tummare med fokus på snygg stil och bekvämlighet snarare än maximal portabilitet och pressat pris.

Chassit är en kombination av aluminium och silvrig plast, med snyggt räfflat mönster i ett metallglänsande skärmlock, sval matt aluminium runt tangentbordet och avfasade, blankpolerade ränder i kanter och hörn. Datorn har bakbelyst tangentbord, extern skärmutgång, en stor musplatta med hög komfort, och Gorilla Glass i skärmen.

Acer Chromebook Spin 15

Chromebook Spin 15 finns i lite olika varianter – vår är en av de som är lättast att få tag på i Sverige just nu, och kostar ungefär 7 500 kronor.

Skärmen är en ips-panel på 1 920 x 1 080 bildpunkten, med jämna färger och god kontrast även i snäv betraktningsvinkel. Ljusstyrkan är inte så imponerande och landar som bäst på ungefär 230 cd/ms, vilket innebär att vi behöver hålla oss inomhus eller i ordentlig skugga för att kunna jobba på den.

Tangentbordet har som sagt bakbelysta knappar, men vi kan inte manuellt slå av och på ljusstyrkan. Det går helt enkelt igång ett vagt sken när vi trycker på en knapp, rör muspekaren eller pekar på skärmen, och slocknar automatiskt efter några sekunders inaktivitet. Knapparna har kort slaghöljd och plastig känsla men tydlig respons och överlag god komfort.

Vid sidan av tangentbordet sitter det två rejäla galler för uppåtriktade högtalare. Det gör att datorn trots formatet inte har nummerknappar på sidan. Det hade annars kunnat vara en anledning att välja en så här stor dator. Ljudet är kraftfullt och har bra balans mellan bas, diskant och mellanregister, men det är inte direkt toppkvalitet på det.

Acer Chromebook Spin 15

Väldigt få Chromebook-modeller har riktigt tunga notebookprestanda utan de är för det mesta är byggda med strömsnålhet som första prioritet. Med en fyrkärnig Pentiumprocessor hör Acer Chromebook 15 faktiskt till de mer kraftfulla. 8 GB snabba ddr4-minnen bidrar också till en smidig upplevelse i de flesta situationer. Webbsidor visas snabbt och scrollar utan nämnvärt lagg – och vi jobbar smidigt i Office.

Vi kan inte säga exakt hur snabb den är för Android-appar. Vi använder Geekbench 4-appen för prestandamätning, och den kraschar konstant mitt i mätningarna. Det kan möjligen vara ett varningstecken för datorns Android-stabilitet, men inga andra appar vi testar ger oss problem, och prestanda verkar överlag räcka till det mesta. Krävande 3d-spel känns långsamma, men annars har vi inget att klaga på. Pekskärmen håller god kvalitet men saknar kanske en del detaljprecision.

Med stor skärm är risken för kort batteritid alltid överhängande, men det verkar som om Acer också stoppat in extra batteriresurser i Chromebook Spin 15. Vi får ut strax under tio timmar strömmad 1080p-video med full ljusstyrka på skärmen. Drar vi ner ljusstyrkan till ungefär hälften och gör lite mindre krävande saker får vi ut cirka fem timmar till.

Fakta Acer Chromebook Spin 15 CP315-1H (NX.GWGED.009)

Testad: September 2018
Kontakt: www.acer.se
Processor: Intel Pentium N4200, 1,1 GHz quad core
Grafik: Intel HD Graphics 505
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 64 GB emmc, plats för mikro sd
Bildskärm: 15,6 tum ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3.1 typ c med displayport, 2st usb 3.0, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: ChromeOS
Övrigt: Bakbelyst tangentbord
Batteritid: 9h 40min film (hög ljusstyrka), ca 15h blandad användning (dämpad ljusttyrka)
Storlek: 38,6 x 26,2 x 2 cm
Vikt: 1,67 kg
Pris: Från 7 495 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Speedometer: 45,55 poäng
Octane: 7 646 poäng
Geekbench 4 (Android): Inget mätresultat

plus

Godkända prestanda.
Hög byggkvalitet och komfort.
Extra ramminne.
Kraftfullt ljud.

minus

Stor och otymplig i surfplatteläge.
Något ljussvag skärm.

Betyg 8 av 10

Acer Chromebook Spin 15 CP315-1H (NX.GWGED.009)

Bästa pris just nu: 7495 kr