Asus Chromebook Flip: Välbalanserad Chromebook med rätta prestandan

C434 från Asus är en av flera nya Chromebook som fått riktiga notebookprestanda, med Intel Core-processor, och mer lyxkänsla än vi är vana vid i Chromebook-datorer från tidigare år. Den finns i en handfull konfigurationer, med olika processor och minnesmängd.

Den vi fått in för test har en extra strömsnål Core m3-processor, men C434 finns också med Core i5. Även då i en strömsnålare version, Y-serien istället för mer kraftfulla U-serien. Utöver det får vi här 4 GB ramminne och 64 GB emmc för lagring.

Kanske hade vi hoppats på lite större och snabbare ssd – att ladda sådant som lite större lokala appar tar en del tid, men annars är vi nöjda med dess prestanda. Vi navigerar snabbt på webbsidor och kan köra de flesta tyngre Chrome- och Android-appar utan problem.

Vid en del multitasking och hantering av enstaka extra tunga dokument, som mediefyllda presentationer, upplever vi en viss lagg. En del Android-spel är också lite utanför vad grafikkretsen Intel UHD Graphics 615 klarar av. Vi kan köra Linux-program på datorn med lite meck, men där varierar det vad den klarar av rent prestandamässigt.

Asus Chromebook Flip C434 fram

Datorn är en stilrent utformad 14-tummmare med halvslimmat chassi i grå aluminium, och blank pekskärm med 360 graders upphängning. Det gör den till en otymplig men fungerande surfplatta. Chrome-webbläsaren är inte helt anpassad för pekkontroll, men i det läget kan vi med fördel använda en Android-baserad webbläsare istället.

Vi får ett relativt brett och väl disponerat tangentbord med bakbelysning, men med något svampig respons när vi trycker ner tangenterna. Själva texten på knapparna kan också vara svårtydd om du har otur med belysningen i rummet. Ibland hjälper inte bakbelysningen och vi har ingen manuell kontroll över den.

Musplattan är bred och bekväm att använda, men både den och pekskärmen lider av lite hackig precision. Förhoppningsvis är det något tillfälligt som Asus kan åtgärda med en mjukvaruppdatering. Det är inte heller något enormt problem, bara en liten skönhetsmiss i en annars väldigt polerad och proffsig upplevelse.

På sidorna hittar du dubbla usb c, en stor usb a och hörlursuttag, samt volymkontroll och en mikro sd-kortläsare. Vi hade gärna sett en usb-port till. Laddar du datorn tar den upp vänstra usb-c-platsen. Usb-c på motsatta sidan har även stöd för extern skärm.

Asus Chromebook Flip C434 flippad

Bildskärmen har en jämn ton, möjligen med lite varm färgåtergivning, men med fin kontrast och fullgod ljusstyrka för det mesta. De är ett visst skifte i vitbalans och kontrast om vi byter betraktningsvinkel, men inget extremt. Två snett nedåtriktade högtalare på undersidan ger riktigt trevligt, kraftfullt och distinkt ljud. Det saknar kanske den där perfekta finessen, speciellt i mellanregistret, men vi ställer inte skyhöga krav. Det är hög klass för en laptop.

PC för Alla Bäst i testOmdöme

Här får du både solid uppväxling i prestanda, lyxigt yttre, bra ljud och bild och trots kraftfullare hårdvara fortfarande fläktfri kylning. Mer ram-minne hade varit bra, men fyra gigabyte räcker för det mesta.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Chromebook Flip C434
Testad: Juni 2019
Modellnummer: C434TA-AI0045
Kontakt: www.asus.se
Processor: Intel Core m3-8100Y, 1,1 GHz dual core
Grafik: Intel UHD Graphics 615
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 64 GB emmc, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3.1 typ c med displayport, usb 3.0, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, pekskärm, flippbar skärm
Batteritid: 8h 50min film (hög ljusstyrka), 11h 15min blandad användning (dämpad ljusstyrka)
Storlek: 32,1 x 20,2 x 1,6 cm
Vikt: 1,45 kg
Rek. Pris: 6 999 kr
Pris: 6 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Speedometer 2.0: 82,74 poäng
Octane v1: 25 109 poäng
Geekbench 4 (Android): 7 045 poäng

plus

Bra prestanda.
Tunn, snygg och lätt.
Godkänd batteritid.
Pekskärm.

minus

Lite ram-minne för priset.

Betyg 4 av 5

Asus Chromebook Flip C434TA-AI0100 Pris vid test: 6990 kr.

Bästa pris just nu: 5391 kr