Bra valPennstöd och lång batteritid

Precis som Dells Chromebook-modell är den version av HP Chromebook X360 11 som vi testat främst tänkt för skolor. Det finns också en ren konsumentversion av den med exakt samma specifikationer, skillnaden på dessa är att vi här får med HP:s pekpenna. Vår dator kostar därför ungefär 1 000 kronor mer. Tycker du HP:s Chromebook verkar vara intressant men inte bryr dig om penna kan du ju välja den billigare.

Vi skulle nog rekommendera det, för även om det är en snygg och välbyggd penna, mycket elegantare och lyxigare än den gråplastiga och halvruggade datorn, så ger den oss aldrig mer än halvdan kontroll när vi använder den.

HP Chromebook x360 11

Men Chromebook x360 11 har tillräckligt många goda egenskaper för att den ska vara intressant i alla fall. För det första är den tålig, med gummilist runt basen och skärmramen. Vi hittar inget specifikt löfte om hur tålig den är dock, men har samma typ av spillsäkert tangentbord som Dell-datorn.

Trots designen är den hyfsat slimmad och även om materialvalen inte direkt är lyxiga har den en elegant slimmad form, och ser stilig ut i uppfällt läge. Vi får en helglasad yta i skärmlocket och ett nedsänkt tangentbord, som dessutom håller ovanligt hög klass, med god slaghöjd, distinkt respons och hög komfort.

Även den breda musplattan ger mycket precis kontroll och är behaglig att använda, och skärmen fungerar bra att använda som pekskärm. Därmed har den goda förutsättningar att ta sig an Android-apparna i Google Play Butik.

Datorn dras dock med samma beskedliga hårdvara som Dells Chromebook. Vi får samma Celeron-processor, en grafikkrets och snålt med minne. Lyckligtvis har alla Chromebooks vi testat på senare tid plats för sd-kort så det går alltid att lägga filer och dokument där istället.

På en punkt slår den dock de flesta andra konkurrenter rejält; batteritiden. Vi kan strömma film i över 15 timmar innan batteriet tar slut.

HP Chromebook x360 11

Datorn har gott om anslutningar med fyra usb-portar, men tyvärr ingen möjlighet att koppla in extern skärm. Vi får också en kamera som sitter monterad i nedre hörnet av tangentbordsdelen. Det gör att du får utåtriktad kamera när datorn är vänd ut och in i surfplatteläge. Smart, för till Android finns det ju många bra foto-appar.

Skärmen är en 11,6 tums ips-panel med upplösning på 1 366 x 768 bildpunkter. Ljusstyrkan är inte direkt imponerande, men vi upplever färgerna som klara, jämna och rena. Dessutom får vi god kontrast.

I det här budgetsegmentet bör inte förväntningarna vara skyhöga och vi tycker därför att HP får godkänt. Det är en helt okej skärm att både surfa, jobba och titta på film på i inomhusmiljö. Dess inbyggda högtalare låter helt okej. De saknar lite diskant och rister på maxvolym, men har annars en fin klang.

Fakta HP Chromebook x360 11 G1 EE 1TT17EA#UUW

Testad: September 2018
Kontakt: www.hp.se
Processor: Intel Celeron N3350, 1,1 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 500
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 32 GB emmc, plats för mikro sd
Bildskärm: 11,6 tum ips, 1366x768 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb 3.1 typ c, 2st usb 3.0, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: ChromeOS
Övrigt: Stöttålig, spillsäkert tangentbord, pekpenna
Batteritid: 15h 15min film (hög ljusstyrka), ca 20h blandad användning (dämpad ljusttyrka)
Storlek: 30,6 x 20,8 x 2 cm
Vikt: 1,4 kg
Pris: 5 694 kronor hos Proshop.

Prestanda

Speedometer: 35,5 poäng
Octane: 6 329 poäng
Geekbench 4 (Android): 1 505 poäng*
*Mäter endast single core

plus

Tålig konstruktion.
Gott om usb-portar.
Utmärkt mus och tangentbord.
Smart extra kamera.
Mycket bra batteritid.

minus

Måttliga prestanda.
Ljussvag skärm.
Pekpennan inte värd extra kostnaden.

Betyg 8 av 10

HP Chromebook x360 11 G1 EE 1TT14EA#UUW Pris vid test: 4868 kr.

Bästa pris just nu: 4439 kr