1. Datorn där allt började

Datorer
Foto: Coolcaesar / CC BY-SA 3.0

Tim Berners Lee, som skapade World Wide Web, använde en NeXT-dator. Ovan ser du den numera historiska burken i all sin glans.


Första annonsen på internet

2. Första banner-annonsen

Reklam på sajter, ett nödvändigt ont på internet sedan, ja hur länge egentligen? Den första banner-annonsen skapades av den amerikanska operatören AT&T. Av copyn på bannern att döma var de även långt i framkant även vad gäller click-bait-rubriker...


Första webbkameran

3. Första webbkameran

Den första webbkameran som kopplades upp mot internet hade det ädla uppdraget att övervaka Cambridge Universitys kaffebryggare. Det finns nämligen inget som driver utvecklingen framåt så snabbt som besvikelsen över att behöva gå hela vägen till fikarummet och upptäcka att bryggaren är tom.


4. Första smileyn

Emojis, vår tids hieroglyfer. Den första enkla text-smileyn skickades redan 1979 av en Kevin Mackenzie och såg ut så här:
-)
Tre år senare utvecklades den av en Scott Fahlman, fick ögon och blev smileyn vi är vana vid i dag.
:-)
I japan används också smileys, men de är vända åt rätt håll, mer avancerade och betydligt mer kawaii. Till exempel:
(ノ^ヮ^)ノ*:・゚✧


5. Första Youtube-videon

Den första Youtubevideon laddades upp 2005 och heter rätt och slätt "Me at the Zoo". I det korta klippet pratar en kille om elefanterna på San Diego Zoo. I dag har klippet drygt 34 miljoner visningar. Det lönar sig att vara tidig med saker!

Hack

6. Över 30 000 sajter hackas varje dag

Enligt säkerhetsföretaget Sophos upptäcks hela 30 000 nya sajter om dagen som sprider virus. Ofta är sajtägaren omedveten om att sajten hackats och infekterats med skadlig kod.

Missa inte: 9 läskiga fakta om datorvirus


surf

7. "Surfa på nätet" myntades av en bibliotekarie

Att surfa har blivit synonymt med internet, men för länge sedan betydde det bara att åka bräda på vatten. Först med att göra en internetterm av orden var bibliotekarien Jean Armou. Hon skrev en nybörjarguide till nätet och ville ha en metafor som visade hur roligt, men också krävande det är att ta sig runt på nätet. Läs hela hennes berättelse om ordet här.


gif vs jif

8. Så uttalas gif

Formatet för rörliga bilder, GIF, skapades 1987 av Steve Wilke som var en ingenjör vid Compuserve. 2011 fick han pris för sin uppfinning och avslöjade på galan att det uttalas "jiff", inte "giff". Men "giff"-uttalsförespråkarna nöjde sig inte med det, utan menar att eftersom det är en förkortning för "Graphics Interchange Format" borde g:et vara hårt. Och debatten går vidare och precis som "kex vs chex"-kriget, lär internet inte enas inom en överskådlig framtid.


iot

9. Miljarder uppkopplade prylar

Mobiler, datorer och nu internet of things. Antalet prylar som pratar med nätet ökar stort för varje år som går. År 2015 uppskattade Gartner att 4,9 miljarder prylar var uppkopplade. I år är den siffran 6,5 miljarder. År 2020 tros hela 20 miljarder prylar ha internetuppkoppling.