Jorden

10. Hälften av jordens befolkning har nu internet

Antalet internetanvändare har mer än fördubblats på tio år. 2006 hade cirka 17 procent av jordens befolkning tillgång till nätet, i dag är den siffran 46 procent, eller 3,4 miljarder människor. Kanske inte helt oväntat bor de flesta internetanvändarna, i faktiska tal, i Kina (642 miljoner, år 2014). Ungefär 50 procent av alla användare bor i Asien.
Ps. Här kan du se hur gammalt internet är. I skrivande stund fyller nätet 10 029 dagar.


Spacejam

11. Den första sajten är fortfarande live

Den första sajten som gick live på nätet skapades 1991 och är passande nog en beskrivning av vad internet är för något. Du hittar sajten på http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

Men det är inte den enda fornlämningen på internet. Minns du filmen Space Jam från 1996 med Michael Jordan? Sajten finns fortfarande kvar! Kolla sajten och dess heta design här.


Darknet

12. Största delen av internet är dold

Du må hitta miljarders sajter via Google och andra sökmotorer, men den största delen av internet är dold från sökresultat. Denna del av internet kallas "the deep web" och består av allt från temporära sidor (till exempel varukorgar som skapas när du webbshoppar) till intranät och sajter som valt att hålla sig borta från publika sökningar av olika anledningar (the dark web). Den här delen av nätet uppskattas vara hela 4-5 000 gånger större än den "vanliga" webben.


Internet

13. Så hur stort är internet? Jättestort!

Med alla nya sajter och Kardashian-selfies som tillkommer varje sekund är det svårt att räkna ut exakt, men forskning visar att det finns minst 4,7 miljarder sidor på nätet. Men det är bara den synliga webben som går att hitta via sökmotorer. Den dolda webben (ovan) är ännu större. På sajten worldwidewebsize.com kan du hålla koll på storleken på synliga internet.


robot

14. Varannan som nätsurfar är inte människa

En undersökning från 2015 visar att bara varannan användare på nätet är en människa. Den andra halvan utgörs av så kallade botar som smyger runt och sniffar på sajter. Men en bot är inte nödvändigtvis av ondo, till exempel använder sig Google av botar för att indexera sajter. Tyvärr är det fler "onda" (29 procent) än "goda" (19,5 procent) i omlopp. Dessa pysslar bland annat med att försöka ta sig förbi säkerhetssystem och påverka sajters Google-ranking.

Google

15. Google-fakta som ger rysningar...

* År 1999 tog det Google cirka en månad att indexera 50 miljoner sidor på nätet. År 2012 tog samma mängd sidor en minut att indexera.
* Varje fråga som görs till Google färdas i snitt 2 414 kilometer till ett datacenter och tillbaka till din dator.
* Runt 20 procent av alla Google-sökningar som görs under en dag har aldrig gjorts förut.


youtube

16. ... och Youetube-fakta som får det att snurra i huvudet

* Varje månad tittas det på sex miljarder timmar video på Youtube.
* Pewdiepie har fram till i dag skrapat ihop över över 19 miljarder filmvisningar.
* Varje minut laddas 300 timmar av nya videoklipp upp på Youtube.
* Varje minut tittas det på Youtubeklipp motsvarande 323 dagars film – bara på Facebook.
Källa


Spam

17. Varannat mejl är spam

I år räknas det med att vi skickar någonstans runt 200 miljarder mejl (en siffra som hade varit betydligt lägre om jag hade lämnat den här artikeln i tid...) världen över. Lika duktiga beräknas spammarna vara som 2015 stod för ungefär hälften av alla mejl. Då var det ändå ett rekordlågt år för spam. Men även om spam minskar, så har skadliga program och annat otyg som skickas med dem ökat, enligt säkerhetsföretaget Symantec.


Första bilden på internet

18. Första bilden på Internet

Det hade varit lätt att tro att den första bilden på internet skulle ha varit en katt, eller möjligtvis, ehum, något mer vuxenorienterat. I själva verket är den första bilden är den du ser ovan. Den föreställer "The Horrible CERN Girls" som var en parodi-popgrupp som jobbade på CERN. Ja, det är samma CERN som även snickrade ihop den första sajten (punkt 2).


19. Sex miljarder femhundratre miljoner tvåhundranittiotvå tusen tvåhundrafyrtio

Så många visningar har den mest sedda videon på Youtube i skrivande stund. Videon i fråga är Luis Fonsis Despacito med Daddy Yankee. Vi tar det igen: 6 503 292 240 visningar.