wifi

20. Wifi är äldre än du tror

När de flesta tänker på internet på 90-talet så är det nog sladd och modem som dyker upp som minne. Men faktum är att redan 1990, när amerikanska FCC (Federal Communications Commission) släppte nätverksfrekvenser fria, började gruppen som standardiserade Wlan att jobba med sitt projekt. 1997 fanns den kommersiellt gångbara standarden IEEE 802.11 på plats. Tekniken i sig är förstås äldre än så. Det första trådlösa nätverket för datorer byggdes 1971.


21. Snabbast internet i världen

Det land som toppar listan (Akamai, 2017 State of the Internet) över snabbast genomsnittliga hastighet i världen är Sydkorea. Därefter kommer Norge och på en hedrande bronsplats hittar vi Sverige.


www

22. Internet och World wide web är inte samma sak

Internet är namnet på ett nätverk av datorer. World wide web (www) är ett sätt att komma åt och dela information på det nätverket.


Internet

23. Nio timmar om dagen framför internet

Enligt en undersökning från Ofcom i tidningen Wired tillbringade vuxna (!) personer i Storbritannien närmar nio timmar om dagen framför media och underhållningen på nätet. Det är mer tid än de flesta sover en natt.


slime

24. Mest Googlat i Sverige

Den mest Googlade ”hur”-frågan i Sverige 2017 var: ”Hur gör man slime?” År 2018 var den mest Googlade hur-frågan "Hur röstar man?"


Tim Berners-Lee
Foto: Paul Clarke - Eget arbete, CC BY-SA 4.0

25. Mannen bakom internet adlad

Mannen som skapade www-protokollet som möjliggjorde det moderna internet vi har i dag, Tim Berners-Lee, adlades av Drottning Elizabeth för sin insats.26. Första inlägget på Twitter

Det första inlägget som någonsin skrevs på Twitter, skrevs den 21 mars 2006 av Jack Dorsey. Det löd något så spännande som: “Just setting up my twttr”. (Typ: Fixar iordning min Twttr [twitter])