Biblioteket är en fantastisk uppfinning. Du kan utan kostnad låna precis de böcker du är intresserad av. Deckare, reseguider, barnböcker, romaner... Allt finns.

Många bibliotek har även tagit steget in i den digitala världen och lånar ut e-böcker. Med ditt bibliotekskort kan du med andra ord ladda hem böcker till datorn, surfplattan eller telefonen helt utan kostnad.

Laddad fråga

Frågan om e-böcker på biblioteken är laddad. Många kommuner tycker att de betalar alldeles för mycket till förlagen medan branschen upplever att biblioteken konkurrerar med de kommersiella tjänsterna.

Den här diskussionen är dock inget du som bibliotekskund behöver bry dig om. Om ditt bibliotek erbjuder tjänsten är det förstås bara att börja läsa.

Däremot är det bra att vara medveten om nackdelarna jämfört med att köpa sina e-böcker. De e-böcker som du lånar är bara tillgängliga under en begränsad tid. Efter några veckors läsning blir de med andra ord automatiskt spärrade. Däremot behöver du inte riskera förseningsböter.

Det finns dessutom en övre gräns för hur många böcker du får låna samtidigt, och vissa kommuner har av ekonomiska skäl valt att inte erbjuda sina medborgare några e-böcker alls. Om tjänsten inte finns i din kommun kan du förstås testa att skaffa ett bibliotekskort i grannstaden.

Att komma igång kan vara lite krångligt, och första gången måste du gå till biblioteket för att få lånekortsnummer och pinkod.

När du väl är igång fungerar det utmärkt, oavsett om du använder datorn eller surfplattan. Vi visar hur du gör – steg för steg.

Det här behöver du

  • En Android-platta eller Ipad. Du kan även använda din telefon eller dator.
  • En internetuppkoppling.

Läs mer: www.aldiko.com