Vi har sett massor av snygga oled-skärmar i mobiler och en del i surfplattor –och givetvis också en handfull tv-modeller med oled. Men är så länge har det varit tomt på oled i mellanformat, bärbara och datorskärmar i skrivbordsstorlek. Det är inte så konstigt. Panelerna är dyra att göra och det är endast med stor volym som oled-tv kan hållas inom rimliga, men fortfarande höga, priser.

Skärmen imponerar stort

Nu har vi dock fått testa den första oled-notebook vi sett, den lyxigaste versionen av nya Lenovo Thinkpad X1 Yoga. Det är redan från början en påkostad och proffsig ultrabook i 14-tumsformat, med det mesta av det bästa i hårdvaru- och funktionsväg under huven. Och som sagt, en skarp pekskärm med oled i 1440p-upplösning. Så låt oss börja med det som gör datorn intressant: Skärmen är kort och gott den mest imponerande vi sett i en notebook hittills.

Thinkpad X1 Yoga
På nära håll ser vi både den stora fördelen, och den lilla nackdelen med skärmen; dess klockrena kontrast, och den blanka ytans reflexer.

Visst, det finns både 4k-skärmar, extremt ljusstarka skärmar och skärmar med extrem färgkorrekthet, men det är något speciellt med oled. Den hundraprocentiga svärtan och den utmärkta nyanskontrollen gör att allt blir supertydligt och färgerna har en fantastisk lyster. Skärmen har också en mycket bra färgrymd, och klarar 100 procent srgb och 98 procent av Adobe rgb. Det är det inte många konkurrenter som klarar. 1440p eller 2560x1440 bildpunkter för att vara exakt, ger en rejält skarp upplevelse på 14 tum och om du inte sitter med skärmen på smartphone-avstånd lär du inte behöva fler pixlar.

Varning för reflexer

Ljusstyrkan ligger på strax under 300 cd/m2, vilket är klart godkänt för en oled-panel. Det går inte att jämföra siffrorna rakt av mot en ips, då kontrast och annat också spelar in för upplevelsen, och förutom i direkt solljus så kunde vi jobba med Thinkpas X1 Yoga i starkt utomhusljus. Med ett problem: skärmens blanka yta är lite för benägen att ge oss reflexer.

Yoga-delen i namnet har den för att den har ett 360 graders gångjärn för skärmen. Du kan alltså vända den ut och in och använda den som surfplatta. Som alltid är det inte direkt bekvämt med en tablet i datorstorlek och datorvikt, men det kan vara praktiskt kunna ställa den på högkant som digital skylt eller lägga på ett bord för att visa upp något på mötet. Med oled-skärmens utmärkta betraktningsvinklar går det dessutom bättre än någonsin.

I sidan av datorn sitter det dessutom en behändig liten pekpenna för den som inte vill ha fingeravtryck på skärmen eller till exempel behöver plita sin signatur på ett digitalt kontrakt.

Thinkpad X1 Yoga
Ställd upp och ner blir Thinkpad X1 Yoga en utmärkt, men svindyr, digital fotoram.

Rustad för företaget

Thinkpad X1 Yoga är en dator som mest är tänkt för jobbet. Den har tpm och vPro-teknik inbyggt, Windows 10 Pro som operativsystem, och en del funktioner vi sällan ser på konsumentdatorer, som styrknapp för musen i mitten av tangentbordet, inbyggt mobilt bredbandsmodem och fingeravtrycksläsare.

Som de flesta business-datorer går den att beställa direkt från tillverkaren med många konfigurationsval – mer eller mindre minne och hårddisk, programtillval och olika skärmval. Datorn finns också med vanlig ips-panel och i 1080p-upplösning. Sedan säljs också en handfull färdiga konfigurationer via butiker. Vår testdator är nästan utmaxad och därmed också rejält dyr, över 30 000 kronor får du betala för den.

Thinkpad X1 Yoga
Thinkpad X1 Yoga har fingeravtrycksläsare av samma typ som i många mobiltelefoner, en sådan som du touchar istället för att svepa fingret över.

Hemligt super-material

För de pengarna får du en enkelt designad men allmänt snygg, trevligt lätt och extremt stadig ultratunn dator. Chassit och skalet är bägge i magnesium Lenovo kallar materialet ”super magnesium”, men berättar inte vad det är eller vad som är extra super med det. Men det är ett stadigt och spänstigt material som till det yttre har ytbehandlats till att vara mattsvart. Den är skön att jobba på och bekväm att bära runt.

Skärmlocket är lite mindre matt och extra bra på att stöta bort smuts, medan damm ganska lätt fastnat på underredets yta. Bakbelysningen på tangentbordet är lite svag men för övrigt är det inte mycket att klaga på. Det är exempelvis bra kontroll och känsla i både musplatta och tangentbord. Muspluppen i mitten förstår vi oss ändå inte på, så om den håller klass eller inte låter vi vara osagt.

Thinkpad X1 Yoga
Pekpennan som sitter infälld på ena kortsidan är ganska liten, men fungerar annars bra.

Extra snabb ssd

Prestanda är i princip så bra du kan få i en ultrabook med en dubbelkärnig processor. Här sitter en Core i7-processor av snabbare modell än den som oftast sitter i ultrabook-datorer. Vi har 16 gigabyte minne och en extra snabb pci express-ssd som ger oss lästider på över en gigabyte i sekunden. Det har kort och gott inte snålats någonstans. Så i de allra flesta fall har du här prestanda så det räcker och blir över. För tung videoredigering och spel räcker den inte till, men annars är det nog inga problem.

Med hög maxprestanda kan den tugga i sig batteri ganska snabbt, och pressar vi hårdvaran samtidigt som skärmen lyser på till max på räcker det i lite drygt två timmar. Vid snålkörning imponerar den dock med lite över tio timmars driftstid, troligen mycket tack vare strömsnåla oled-skärmen. Datorn kan då och då dra igång rätt så väsande fläktar, men för det mesta är kylningen ett nästan omärkligt sys. Helt tyst är den dock aldrig.

Thinkpad X1 Yoga
Datorn har ingen fast nätverksport, men istället en speciell dockningsport som du kan köpa dongel med olika anslutningar till, bland annat ethernet. Någon sådan ingår dock inte.

Avskalat system

Datorn har som sagt Windows 10 Pro, och såvitt vi kan se är det färre extraprogram än vi är vana vid från Lenovo. Eller så har de som finns blivit mer diskreta och bakats in i Windows-upplevelsen på ett bättre sätt. En del butiker säljer även Thinkpad X1 Yoga i så kallad Signature Edition, det vill säga helt utan extraprogram och bloatware, på både gott och ont.

Vår dator var dock en normal Lenovo-version, med en handfull småprogram, prova-på-version av antivirus och lite annat smått och gott. Dock ingenting som känns som ett enormt mervärde, i alla fall inte för en privatperson eller egenföretagare.

Thinkpad X1 Yoga
I surfplatteläge är Yoga som alla sådana här datorer inte direkt supersmidig. Men jobbar du mest med datorn i vanlig läge och behöver köra tablet då och då, kan det vara ett smart val.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning