Konstiga verktygsfält i webbläsaren. Irriterande popup-fönster. Konstiga sökresultat när du googlar.

Känner du igen den här beskrivningen har du förmodligen drabbats av något som kallas för spionprogram (spyware) eller reklamprogram (adware).

Vad det handlar om är program som framför allt drar in pengar på reklam. På samma sätt som du får mejl med spam kring Viagra, porr och lotterier kan dessa meddelanden dyka upp på skärmen. I sin avancerade form övervakar programmen också din datoranvändning, så att du kan få reklam som är skräddarsydd.

Dessa reklamprogram är givetvis inget som du laddar hem frivilligt. I stället luras du att göra det. När du installerar gratisprogram kan du få spionerna ”på köpet”, och du kan också luras att installera dem i tron att det är något annat.

Antivirusprogrammet räcker inte

Som regel gör spionprogrammen ingen direkt skada och de sprider sig inte vidare. Till skillnad från olika farliga virus är de med andra ganska lika vanliga program som vi installerar på våra datorer. Och ska man vara krass gör de ungefär samma sak som Google: De övervakar ditt surfande och utsätter dig för reklam. I de finstilta användarvillkoren har du dessutom ofta godkänt dem.

Det här gör att antivirusprogrammen ofta släpper igenom spionerna och eftersom du som regel har installerat dem ”frivilligt” reagerar inte heller brandväggen.

Lösningen kan i stället vara att skaffa gratisprogrammet Malwarebytes Anti-Malware. Det söker igenom din dator, letar upp spionerna och hjälper dig att radera dem.