Det finns många läskiga hot mot våra datorer och förutom virus kan vi drabbas av spionprogram och annonsprogram (spyware och adware). Till skillnad från klassiska virus är de inte direkt skadliga för datorn. I stället exponerar de oss för olika sorters reklam.

Du som drabbas märker det ofta genom att det dyker upp popup-fönster med reklam – eller att webbläsaren börjar visa upp andra sökresultatet än de förväntade.

Den här sortens program installerar vi som regel av misstag. Det är inte ovanligt att seriösa gratisprogram också skickar med ett reklamprogram som installeras med automatik – om vi inte aktivt väljer bort det. En annan metod är webbannonser där vi luras att tro att vi laddar hem och installerar något helt annat.

Problemet är att våra säkerhetspaket inte alltid skyddar oss mot de här programmen. Förklaringen är att gränsen mellan det hederliga och ohederliga är ganska diffus. Många populära tjänster som vi använder är som bekant reklamfinansierade, och har du installerat något av fri vilja är det inte självklart att du vill ta bort det. Vill du ändå göra det kan lösningen vara att skaffa programmet Malwarebytes.

Rensar gratis

Malwarebytes finns i en betalversion som kan ersätta ditt befintliga antivirusprogram. Det körs ständigt på din dator och övervakar alla sorters attacker.

Väljer du däremot gratisversionen så får du själv starta programmet om du misstänker att du har drabbats. Tanken är med andra ord att du ska köra det parallellt med ditt befintliga antivirusprogram.

Malwarebytes är ett av de populäraste säkerhetsprogrammen. Det har många år på nacken men har nu kommit i en ny version som är snabbare och kraftfullare – och som dessutom har fått ett uppfräschat gränssnitt.


Så funkar Malwarebytes

Malwarebytes

1. Uppgradera

Om du vill köpa Premium-versionen klickar du här.

2. Meddelanden

Visa eller dölj programmets meddelandefönster.

3. Inställningar

Kugghjulet öppnar inställningsmenyn.

4. Hjälp

Här finns programmets handbok och en omfattande supportavdelning.

5. Karantän

Klicka här för att återställa en fil som tagits bort av misstag – eller radera en som du inte vill behålla.

6. Skanna

Starta genomsökningen av datorn här.

7. Skanner

När du öppnar fönstret visas denna manuella skanner. Premium-användare kan även välja att schemalägga genomsökningen med alternativet till höger.

8. Rapport

Ta fram detaljerade rapporter över vad programmet har gjort.

9. Status

Information om din skanning. När den är färdig får du en sammanfattning och kan välja Klart.

10. Sluta

Pausa eller avbryt din skanning.

11. Realtidsskydd

Premium-användarens skydd styr du härifrån.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning