1. Hur installerar jag?

Surfa till www.malwarebytes.com och välj Free download. Spara filen och dubbelklicka så startar du ett installationsprogram. Välj Privat dator, Installera. Du kan även välja Avancerade alternativ för att ändra språk och var programmet ska installeras. 
Observera att det bara är privata användare som får köra Malwarebytes utan kostnad.


Malwarebytes

2. Vad är Premium?

Första gången du kör Malwarebytes måste du välja vilken version du vill ha. Gratisversionen har inget automatiskt skydd, utan rensar bara datorn manuellt. Premium-versionen, som kostar cirka 450 kronor om året, skyddar däremot ständigt datorn mot virus, spionprogram och skadliga webbplatser. Vet du att du inte vill betala är det enklast att välja Använd Malwarebytes gratisversion.


Malwarebytes

3. Hur döljer jag programmet?

Som standard dyker Malwarebytes upp som ett alternativ i Windows Utforskaren när du högerklickar på en fil eller mapp. För att ta bort detta öppnar du programmets inställningsmeny, väljer fliken Allmänt och avmarkerar Lägg till Malwarebytes-alternativ för Windows Explorer.
Du kan också välja att inte starta Malwarebytes med automatik genom att klicka på fliken Säkerhet och avaktivera alternativet Starta med Windows.
Genom att göra finns det ingen risk att Malwarebytes krockar med ditt befintliga säkerhetspaket – och du kan välja att enart starta programmet när du vill söka och rensa datorn.


Malwarebytes

4. Hur räddar jag filen?

När Malwarebytes har identifierat en skadlig fil så raderas den inte utan placeras i karantän. Skulle programmet ta bort något du vill behålla kan du återställa det genom att välja Identifieringshistorik, Objekt i karantän. Klicka på en fil och välj Återställ.


Malwarebytes

5. Hur gör jag om något går fel?

Malwarebytes är ett av världens mest populära gratisprogram, och det används av miljontals människor världen över. Precis som andra liknande program bör det dock användas med försiktighet. Du bör se till att säkerhetskopiera viktiga filer innan du använder det – så att de finns kvar om något skulle gå fel. Här är några tips andra tips om vad du kan göra om något går fel.

  • Får du problem efter att Malwarebytes har tagit bort ett spionprogram? Återställ det via karantänen (se fråga 4).
  • Lyckas du över huvud taget inte få igång datorn? Testa Felsäkert läge, som startar datorn utan några tillägg. Läs mer om hur du gör här.
  • Observera att PC för Alla tyvärr inte har någon möjlighet att ge dig support på det här eller andra program. För supportfrågor hänvisar vi till Malwarebytes supportsajt.