Sex frågor om programmet

1. Hur installerar jag?

Surfa till www.malwarebytes.com, välj Free download så startar du nedladdningen. Spara filen på datorns skrivbord.

Dubbelklicka på den fil du laddade hem och följ det självförklarande installationsprogrammet genom att klicka på Nästa några gånger. Bekräfta med Installera.

2. Vad är Premium?

Malwarebytes Anti-Malware finns även i en premiumversion för cirka 390 kronor om året. Den ger dig bland annat realtidsskydd, till skillnad från gratisversionen som kräver att du själv skannar din hårddisk. Om du vill göra det väljer du Uppgradera nu i programmet.

Som standard startas en två veckor lång gratis testversion av premiumversionen efter installationen. Vill du inte använda den kan du välja Inställningar, Kontouppgifter och klicka på Avaktivera testversion av Premium.

Premium
Du väljer själv om du vill testa betalversionen eller inte.

3. Måste jag stänga av antivirusprogrammet?

Man ska aldrig ha två antivirusprogram igång samtidigt, men Malwarebytes Anti-Malware krockar inte med andra program. "Vi byggde Malwarebytes 3.0 för att vara kompatibelt med alla ledande antivirusprogrammen", säger tillverkaren i sin beskrivning. Du ska med andra ord kunna köra det parallellt med ditt befintliga virusskydd.

Vi har dock fått rapporter om läsare som har haft problem med att få Malwarebytes att fungera tillsammans med exempelvis F-Secures och Bitdefenders antivirusprogram. Det här gäller framför allt om man väljer Premium-versionen av Malwarebytes, som är tänkt att fungera som en ersättare till befintligt antivirusprogram. En lösning kan vara att på direkten avaktivera testversionen av Premium (se fråga 2).

4. Hur återställer jag en fil?

Om Malwarebytes Anti-Malware hittar en misstänks fil placeras den i karantän, vilket betyder att den inte kan göra någon skada. Skulle du vilja återställa den är det bara att välja historik och klicka på Återställ.

Återställ
Borttagna filer går att återställa med den smarta funktionen Karantän.

5. Klarar programmet allt?

Vissa spionprogram är så luriga att inte ens Malwarebytes Anti-Malware lyckas radera det. I så fall kan du själv tvingas försöka rensa datorn, och i värsta fall återstår inget annat alternativ än att installera om Windows. Läs mer om hur du gör i vår guide här.

Ominstallation
I Windows 10 är det lätt att installera om systemet.

6. Hur gör jag om något går fel?

Malwarebytes är ett av världens mest populära gratisprogram, och det används av miljontals människor världen över. Precis som andra liknande program bör det dock användas med försiktighet. Du bör se till att säkerhetskopiera viktiga filer innan du använder det – så att de finns kvar om något skulle gå fel. Här är några tips andra tips om vad du kan göra om något går fel.

  • Får du problem efter att Malwarebytes har tagit bort ett spionprogram? Återställ det via karantänen (se fråga 4).
  • Lyckas du över huvud taget inte få igång datorn? Testa Felsäkert läge, som startar datorn utan några tillägg. Läs mer om hur du gör här:
  • Har du F-Secure F-Secure Internet Security installerat på din dator kan det råka i konflikt med Malwarebytes. Du hittar en lösning på problemet på Malwarebytes supportsajt. Skulle det inte lyckas uppmanas du kontakta supportavdelningen vid den här länken.
  • Skulle du få allvarliga problem med din dator kan du göra en systemåterställning (se fråga 5)

Observera att PC för Alla tyvärr inte har någon möjlighet att ge dig support på det här eller andra program. För supportfrågor hänvisar vi till Malwarebytes supportsajt.