Det har varit ganska ljummet på surfplattemarknaden på senare tid, om man bortser från Windows-plattorna, men de är mer på gränsen till att ses som en ny form av notebook än som en Ipad-konkurrent. Bra Android-plattor i premiumklass ser vi kanske bara ett par, tre om året.

Nu har Asus släppt en av dem. Zenpad 3S 10 presenterades på en presskonferens i förra veckan och visas just nu upp nere på IFA-mässan i Berlin. Men den har faktiskt redan börjat säljas, eller går i alla fall att förbeställa i en mängd butiker. Vi har jagat tag i ett exemplar för att se vad den går för.

Asus Zenpad 3S 10
Förutom den grå modellen vi testade finns Zenpad 3S 10 också i silver och vitt.

Mycket plats till bra pris
Det är uppenbart att det är plattor som Ipad Air 2 och Samsung Galaxy Tab S2 som Asus siktar in sig på. Zenpad har samma storleksklass, skärmformat och skärmupplösning – och ligger också i precis samma prisklass. Det finns två versioner, en med 32 GB lagring och en med 64 GB. Förutom prislappen är det inget som skiljer dem åt. Och skillnaden i pris är dessutom inte så stor, ca 4 300 kronor respektive 4 500 kronor. Så varför du skulle vilja ha den mindre modellen är för oss obegripligt.

Plattan är ett slimmat bygge, precis under sex millimeter tjock, vilket gör den aningen mer slimmad än en Ipad Air 2 och aningen tjockare än Galaxy Tab S2. Men vi pratar ett par tiondels millimeter åt ena eller andra hållet, så det är egentligen sak samma. Visst vore det coolt att kunnna skryta med att vara ”världens tunnaste”, men i verkliga livet upplever du ingen skillnad. Baksidan är i borstad matt metall och sidorna pryds av elegant avfasade blänkande lister runtom, förutom ett plaststycke längst upp där antenner för wi-fi med mera sitter.

Asus Zenpad 3S 10
Plattan är bekväm att greppa, men vi får visst problem med de smala kanterna och oönskade fingrar på pekskärmen.

Skön skärm
Framtill har vi en svart glasyta med en skärm i 9,7-tumsformat och 2 048 x 1 536 bildpunkter. Det är en ips-panel med hög ljusstyrka, god kontrast för en ips-skärm och i princip full 180 graders betraktningsvinkel. 178 grader enligt specifikationen, men vi skulle säga att den är till och med bredare.

Vi har inga uppgifter om färgrymd och korrekthet, men vi upplever färgerna som välbalanserade och neutrala, och visar vi foton på skärmen får vi övertygande återgivning av små färgnyanser. Vi har också stora möjligheter att själva justera färgbalans liksom att aktivera blåljusfilter på kvällen.

Asus Zenpad 3S 10
Den blanka kanten är ett snyggt designgrepp.

Skärmen har ganska små yttermarginaler på långsidorna, vilket gör att plattan ger ett kompakt intryck. Du kan knappast greppa den stående utan att lägga en halv tumme inne på skärmytan. Det här är vanligtvis något som bra surfplattor och telefoner har lärt sig hantera, och ignorerar touch-signaler som uppenbarligen är orsakade av att du håller i kanten.

Lite beta-känsla

Men här känns inte det särskilt pålitligt, vi får med jämna mellanrum problem med att det inte går att svepa med högerhanden för att vänsterhandens tumma ”blockerar” den funktionen, eller så registrerar Zenpad ett grepp utmed sidan som en långtryckning och öppnar inställningsmenyer för startskärmen.

Vi hittar också ett par andra små buggar, som att minneshanteraren under Inställningar helt enkelt inte går att öppna. Alla dessa är rena mjukvaruproblem, och vi hoppas att de beror på att plattan är helt pinfärsk. Asus brukar vara snabba med automatiska uppdateringar av egna gränssnittet, så förhoppningsvis kan det reda ut sig snabbt.

Asus Zenpad 3S 10
Plattan har en fysisk hemknapp som också är fingeravtrycksläsare, och två touchkontroller vid sidan av.

På undersidan av plattan sitter en usb typ c-port för laddning, och två högtalarelement. De ger oss ett riktigt fylligt och detaljerat stereoljud.

Asus har också bra möjligheter att ställa in equaliser efter eget tycke och smak, med profiler för musik, spel, film och röst. Det är dock trist att högtalarna sitter på samma kortsida och inte en uppe och en nere. Det vanligaste tillfälle vi vill ha bra ljud i en surfplatta är för att titta på film, och det gör man ju bäst med plattan i liggande läge.

Pålitliga prestanda

Prestandamässigt är Zenpad 3S 10 ingen extrem maskin, men snabb nog för det mesta du kan tänkas vilja göra på den. Dess Mediatek-krets med sex kärnor, två högt klockade och fyra strömsnåla, ger oss ungefär prestanda i klass med en mellanklass-smartphone.

Den är ungefär jämförbar med konkurrerande plattor – förutom Ipad Pro, som ligger ett par steg högre i prestanda, men också är rejält dyrare. I våra tester får Zenpad 3S 10 lite bättre allround-resultat än till exempel Samsung Galaxy Tab S2, men ligger lite efter i grafikprestanda. För all vardaglig användning, och även för att spela populära spel, räcker den gott och väl till.

Zenpad 3S 10
Asus gränssnitt skiljer sig ganska avsevärt från original-Android, på gott och ont. Du kan anpassa det mesta, men det kan också bli lite mycket av det goda och bitvis förvirrande. 

Fullmatad med appar
Operativsystemet är Android 6.0 med Asus egna gränssnitt ovanpå. Det innebär bland annat en hel del förinstallerade appar. Dels stora appar som Instagram, Kindle och Facebook, dels en handfull av Asus egna appar, till exempel en filhanterare, ett systemoptimeringsverktyg kallat ”mobilhanterare” och två appar för att göra bildkollage och videoklipp. De mer praktiska Asus-apparna är riktigt bra, men de kreativa hade vi klarat oss utan. De är helautomatiserade historier som ger oss väldigt lite egen koll.

Kamerorna är på åtta megapixlar baktill och fem framtill. Teknikskt sett är det ganska genomsnittliga, men ljushanteringen i den mindre selfie-kameran tycker vi är övertygande bra. Funktionsmässigt bjuder kameraappen på en hel del kul saker, bland annat qr-scanner, animerade gif-bilder, automatisk filtrering av photobombare (eller snarare, oönskade röliga objekt som far förbi), klart duglig hdr-funktion och ett effektivt men inte så snyggt mörkerfotoläge. Kvaliteten blir inte direkt mästerlig, men för att vara en kamera i en surfplatta är den klart godkänd.

Zenpad 3S 10
Du får bra kontroll på både ljud och bild 
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning