Det här med vr (virtual reality) är knepigt. Trots att det har varit på tapeten i flera decennier har det aldrig riktigt slagit. Tekniken i övrigt har gått framåt med stora kliv, men vr har fortsatt vara segt, fult och mer som regel än undantag framkallat illamående.

Men kanske är det nu äntligen dags för vr att slå igenom på riktigt i och med lanseringarna av Oculus Rift, HTC Vive och Playstation VR. Dessa är dock tämligen dyra. Cirka 5 000 kr för Playstation VR och bortåt 10 000 kr för HTC Vive och Oculus Rift. HTC Vive är dessutom än så länge den enda som har lanserats i Sverige (läs vårt test här), de andra kommer senare i höst.

Som ett lågprisalternativ till dessa, med ett cirkapris på 500 kronor, finns Homido, ett par vr-glasögon som väljer en annan väg.

Homido
Det ingår mycket i Homidos paket.

Det ska sägas direkt att Homidos vr-glasögon inte fungerar som en fristående produkt. Du måste ha en smartphone med rätt programvara installerad för att det hela ska fungera. Homido är med andra ord bara ett par plastglasögon med utbytbara linshållare där du placerar din smartphone. Men för att vara en lågbudgetvariant fungerar det ändå hyfsat bra.

Väldigt enkelt och smidigt

Att komma igång med Homidos vr-glasögon är busenkelt. Du laddar bara ned appen Homido Center, väljer spel, filmer eller bilder (i 3d eller 360-graders vyer) som du vill köra, stoppar din smartphone i hållaren på Homidos vr-glasögon och så är du igång.

En del finjustering av inställningarna kan visserligen behövas, både i telefonen och på vr-glasögonen, men detta är inte särskilt knepigt och ganska självförklarande.

Lätt att komma igång alltså, men fungerar det hela bra? Är det ett vettigt alternativ till de dyrare kusinerna? Svaret är ett rungande Nja.

På ett sätt fungerar det faktiskt bra. Glasögonen är lätta att använda, du befinner dig verkligen inne i spelen (och bilderna/filmerna) och det är i 3d. Dessutom är de riktigt bekväma att ha på huvudet.

Den spontana reaktionen är ”Wow”. Ungefär som när man är liten och för första gången kikar in i en Viewmaster med dess 3d-bilder.

Homido
Så här ser spelen ut på mobilen. Genom glasögonen är det bara en bild i 3d.

Men precis som med en Viewmaster avtar den initiala entusiasmen för Homidos vr-glasögon snabbt och ersätts med ett ”fast vänta lite nu, det här ser ju inte så himla bra ut egentligen” tillsammans med lite ont i ögonen och en lätt huvudvärk.

För den bittra sanningen är tyvärr just denna: Kvaliteten är för låg för att Homidos vr-glasögon ska gå att använda några längre stunder. Som ett kul partytrick fungerar de utmärkt, men det är inget du kommer att vilja använda mer regelbundet.

Dessutom lider de av andra småproblem som exempelvis att det bitvis är väldigt svårnavigerat inne i spelen. Detta kan dock visserligen avhjälpas med en extern handkontroll, ansluten via bluetooth, men en sådan kostar nästan lika mycket som vr-glasögonen.

Läs mer om vr-glasögon i vår guide här.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning