Surfplattor med Windows befinner sig i gränslandet mellan plattor i Ipad-stil och riktiga bärbara datorer. Det är väldigt få som är nätta nog att fungera som Ipad-utmanare, även om Samsungs och Huaweis nya pc-plattor kommer extremt nära. Alternativet är en platta i Microsoft Surface Pro-storlek.

De är tjockare och tyngre, men med riktig notebook-prestanda med rejäl Core-processor, riktig ssd och tyvärr också sådant som (ofta) högljudd fläktkylning. Fram tills nu, för Acers senaste platta att utmana Surface Pro har nämligen gjort sig av med fläktarna och är helt ljudlös precis som en surfplatta ska vara. Och det utan att kompromissa med prestandan.

Acer Switch Alpha 12
Acer Switch Alpha 12 passar bäst i notebookläge, men är även bekväm att bära på som surfplatta. Om än inte för länge, då den väger nio hekto.

Stadig med stöd
Acer Switch Alpha 12 är en bastant Windowsplatta på tolv tum och en vikt på lite under ett kilo. Designen är i samma skola som Microsoft Surface eller HP Spectre X2, med utfällbart stöd baktill och tangentbord som snäpper fast med magnetlås längs nederkanten.

Till det yttre påminner den mest om just HP Spectre X2, med en tunn stålram som stöd och baksida i borstad metall. Kanterna är dock i plast, för att underlätta för wifi- och bluetooth-signaler, och troligen också för att hålla nere vikten.

Till skillnad från Surface och Spectre X2 är den dock lika kraftfull som en Surface Pro eller en bättre 13 tums ultrabook. Den har nämligen 6:e generationens Core i5-processor, vassare grafikkrets, 8 GB ram-minne och en stor ssd. Det finns också en modell med Core i7-processor.

Det här är solida notebookprestanda, så bra man kan förvänta sig av en ”vanlig” bärbar pc, förutom tunga speldatorer och mobila arbetsstationer. Och vi hittar det i en nio millimeter tjock surfplatta.

Acer Switch Alpha 12
Det känns märkligt med en Core i5-klisterlapp på något som är så här tunt och tyst, men vi vänjer oss nog.

Vätska slår luft
Trots de kraftfulla komponenterna behöver den alltså ingen fläktkylning, vilket annars är ett irritationsmoment med Surface Pro. I stället har den en tyst och helt sluten konstruktion.

Det bästa vi har sett hittills utan fläkt har varit datorer och plattor med betydligt svagare Core m-processor (till exempel just HP Spectre X2). Detta lyckas Acer med tack vare det de kallar Liquidloop, ett eget slutet vätskekylningssystem som fördelar överskottsvärmen i hela chassit, vilket är nog för att hålla processorn under kontroll.

Vilken vätska det rör sig om framgår inte. Men oavsett ämne så funkar det. Vi stresstestade processorn med full belastning under en halvtimme, och såg inga tecken på överhettning eller prestandaförlust. Bakstycket av plattan blev efter några minuter ljummen att hålla i, men aldrig så det blev obekvämt.

Acer Switch Alpha 12
Acer Switch Alpha 12 har två usb-portar, en stor och en liten av typ c. Kameran baktill är duglig, men vilken ny mobil som helst klår den. Framtill sitter även en ordinär 720p webbkamera. 

Ett par minuspunkter
Allt är dock inte riktigt maxat. Prestanda på Switch Alphas ssd är inte direkt imponerande. Möjligen är det en kompromiss för att hålla nere värmen eftersom även ssd:er kan bli ganska varma. Den är allt annat än störande långsam, men dock 30-40 procent slöare an vad vi förväntade oss. Jämför vi med andra fläktfria surfplattor, som för det mesta har emmc-lagring, är den fortfarande snabb.

Batteritiden är plattans kanske svagaste punkt. Den klarar sig inte alls lika länge som en Surface Pro 4, och som bäst strax under nio timmars försiktigt jobbande får vi anse vara bara knappt godkänt. Kör du på för fullt klarar du inte mer än två till tre timmar. En långfilm eller två på flygresan borde den dock klara av.

Acer Switch Alpha 12
Skärmen är ljusstark nog för att skina igenom de flesta reflexer i glaset. Men räkna med att fullt blås kan dra extra mycket batteri. 

Ljusstark och skarp
Bildskärmen är en trevligt skarp historia på 2 160 x 1 440 pixlar och i princip samma punkttäthet som en 13,3-tummare med qhd-skärm, det vill säga 2 560 pixlar i bredd. Men här är skärmen lite kortare på bredden och har bildförhållandet 15:10.

Panelen är riktigt ljusstark och ger oss över 400 cd/m2, vilket tillsammans med bra reflexbehandling av den blanka skärmytan ger oss bra förutsättningar för att kunna jobba med den utomhus. Den ska också ha en stor färgrymd och kunna matcha srgb-standarden. Däremot verkar den behöva en kalibrering, bilden har en något kall färgton.

Gammalt och nytt

På ena kortsidan sitter plattans samtliga externa portar; 3,5 millimeters ljudutgång, en vanlig usb 3, en usb 3.1 av typ c. Tittar vi på Acers webb så nämner de faktiskt inte att den har en traditionell usb-port, utan bara nya usb 3.1. Men här sitter bägge och fungerar utmärkt.

Acer Switch Alpha 12
Acer slänger också med en pekpenna med bra grepp, som kan fästas på tangentbordet när den inte används.

Här sitter också uttag för strömadapter. Till skillnad från många nya bärbara så laddas den alltså inte via usb c-porten utan med traditionell adapterplugg.

Den ska visst också kunna laddas vis usb-c-porten, men någon sådan laddare får vi inte med. En extra usb c-kontakt och laddning via den hade känts som en trevligare lösning. Usb c-uttaget ska också tydligen gå att ansluta extern skärm till, men det hade vi tyvärr inte möjlighet att testa.

Bra skrivkänsla, när det är ljust

Tangentbordet är precis i samma still som på en Surface, men här ingår det i paketet, medan du får köpa separat till Surface. En styv platta med matta ytor, som snäpper på i underkant och kan vinklas upp framtill för bekvämare arbetsställning. Mekaniskt sett håller det bra kvalitet, med skön skrivkänsla och fullstora tangenter. Däremot saknar vi bakgrundsbelysning. Viss information från Acer och en del andra recensioner pratar om ett bakbelyst tangentbord. Så troligen kan det finnas två versioner av detta, och du kan få ljus under fingrarna med vissa andra modeller.

Vår platta kommer med Windows 10 Pro, men det finns lite olika varianter av Aspire Switch 12, med både Home- och Pro-Windows. Vi får med en hel drös förinstallerade program, varav ett fåtal är nyttiga, till exempel en enkel men bra backuphanterare. Men det mesta är rent bloatware som vi gärna hade varit utan.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning