Den bärbara datorn blir till huvud-pc i allt fler hem. Den som bara vill ha en kraftfull dator kan med gott samvete investera i en rejäl bärbar och få all datorkraft som behövs. Det gäller framför allt för alla som inte bryr sig om att själv meka och uppgradera, och som inte behöver den där maxade spelprestandan som bara en riktig hembygd och optimerad rigg kan leverera.

Med en lös skärm och en uppsättning extra mus och tangentbord får du både en portabel arbetsstation när du behöver det och en riktigt kraftfull stationär dator vid skrivbordet.

Vi har tittat på några av de mest kraftfulla bärbara datorerna just nu för både hemmet och kontoret – i alla fall om man bortser från extrema släpbara bärbara speldatorer.

De datorer vi har testat har alla rejäla fyrkärniga, men mobila processorer i Core i7-klass. Skillnaden på en mobil Core i7-processor och motsvarande processor för stationära datorer (desktop) är att de har en lite lägre strömåtgång vid hög belastning och strömsparande funktioner som gör dem mycket mer energisnåla vid låg belastning, när du till exempel bara ska surfa lite.

Dator
Är bärbart det nya stationära? Ja, för många användare funkar det lika bra.

Nära stationär prestanda

Maxprestandan i en populär desktop-processor som Intel Core i7 6700K ligger en liten bit över den i en motsvarande för bärbara datorer, 6700HQ, men skillnaden är allt annat än enorm.

Framförallt går det att pressa den stationära datorns processor tio till tjugo procent mer vid enkärniga operationer. Och är du en pc-mekare och vill överklocka så kommer du längre på din stationära, men det beror framförallt på att du själv kan kontrollera kylningen.

Så en kraftfull bärbar dator är en investering som kan räcka länge. De moderna bärbara vi testar här kan mäta sig med de bästa stationära datorerna från för bara ett par år sedan, och de kommer att leverera fullgoda prestanda för allt från vardagsjobb till tung videoredigering. Ja, de duger till och med duga för spel i flera år framöver.

Från spel till arbetsstation
Till detta test har vi fått in en rätt så brokig skara datorer. Tre allround-datorer för konsumenter, två speldatorer och en seriös mobil arbetsstation för jobbet. Eller kanske två konsumentdatorer och två proffsmaskiner, beroende på var du vill sortera in Macbook Pro.

Det är också rejäl spridning på pris mellan den billigaste och den dyraste. Skillnaden är stor trots att vårt huvudfokus i testet – gott om prestanda – är något som alla datorerna med bekväm marginal levererar.

Skylake
Det är inte riktigt samma prestandatoppar som i Skylake-datorer på skrivbordet, men nära.

Det som skiljer datorerna åt är inte så mycket den grundläggande prestandan, även om grafikkorten skiljer sig åt mellan datorerna vilket gör att spelprestandan har variationer. Den stora skillnaden hittar istället i till exempel bildskärmar och anslutningsmöjligheter. Här representeras allt från traditionell 1080p upp till 4k med touchfunktion. Och allt från usb 2 till thunderbolt 3. Just thunderbolt är en intressant utveckling just nu. Det blir mer eller mindre standard med en eller flera usb typ c-kontakter på nyare bärbara, och flertalet med full thunderbolt 3-funktion.

Det blir en tydlig skillnad mellan lite nyare och lite äldre datorer i testet. Å andra sidan lär inte usb 3 och vanlig displayport och hdmi dö ut på länge, så tills vidare är det bara en bonus om datorerna vi testar har den nya kontakten.


Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare som enligt prisjämförelsetjänsten Prisjakt.nu hade bärbara 15 tums-datorer till salu lanserade under 2015 eller 2016, utrustade med fyrkärnig Core-processor eller bättre. VI bad dem ställa upp med en riktig kraftfull modell. Ett fåtal tillverkare kunde inte få fram lämpliga testexemplar till testet. Därför vände vi oss även till ett antal större återförsäljare för att komplettera startfältet med extra datorer.

Datorerna testades butiksnya, efter full uppdatering av respektive operativsystem (innan Anniversary Update) och med samtlig förinstallerad mjukvara på plats. Prestanda mättes med Cinebench 11.5, HD Tune Pro och Imtec Battery Mark. På Macbook Pro mättes processor och grafikprestanda i Cinebench 11.5 i OS X, diskprestanda i HD Tune Pro på separat Windows-partition, och batteritid manuellt i OS X. Prestanda och skärm/ljudkvalitet bedömdes också manuellt med 1080p- och 4k-film strömmad från Netflix och Youtube, samt spelen Xcom 2 och Borderlands 2 för Windows respektive OS X.