Dell Precision 7510 – Tunga prestanda för specialbehov

Det är inte ofta vi testar en riktig mobil arbetsstation i PC för Alla, men denna gång valde Dell att ställa upp med en Precision 7510. Det är just en utpräglad proffsdator som är tänkt för tunga arbetsuppgifter på ett företag, komplett med en Xeon-processor istället för en Core i7.

Skillnaden är inte så enorm mellan en Xeon och en Core i7. Xeon har till exempel stöd för något som kallas för eec-ramminnen, större maximalt ramminne, och en del andra funktioner som gör att prestanda ska bli extra stabila. För de allra flesta användare gör det här liten skillnad, men kan vara värt det om du kör tungt jobb flera timmar om dagen. Just därför är Xeon vanligt i servrar.

Det är faktiskt lite oklart vad vår dator egentligen kostar. I butiker går liknande konfigurationer av datorn loss på närmare trettio tusen kronor, men vi kan i skrivande stund beställa vår modell från Dells för dryga tjugoen tusen. Både Dell och olika återförsäljare ser ut att med jämna mellanrum köra kampanjpriser på den, så är du intresserad av en så kan det gälla att ha is i magen och avvakta ett bra erbjudande.

Dell Precision 7510

I vilket fall som helst är den klart dyrast i testet, och frågan är: Är den värd pengarna? Till det yttre handlar det om en solitt byggd och ganska klunsig dator täckt av hårdplast undertill. Den har bekväma, matta reptåliga ytor i skärm och runt tangentbord och en aluminiumram runtom. Det är kvalitet och god ergonomi rakt igenom, men musplattan är möjligen lite liten. I gengäld har vi även styrplupp för musen mitt i tangentbordet. Förutom många usb 3-portar och en thunderbolt 3 får vi både fast nätverk, hdmi- och displayport-utgång. Det uppskattas.

Skärmen är en 1080p-paqnel med ips-teknik. Den ger oss fin ljusstyrka men möjligen lite låg färgmättnad för foton och film. Inbyggda högtalarna är inte heller något för den som vill spela musik eller bra filmljud.

Hur är det med prestandan då, blåser den våra Core i7-datorer av stolen? Nja, lite snabbare går det, tack vare aningen högre klockfrekvens och en väldigt ren Windows-installation, men är det värt extra tusenlappar? Troligen inte. Grafikkortet Nvidia Quadro M1000M är inte direkt något för spel, men den som jobbar med 3d-program som kör Open GL får en rejäl skjuts uppåt i prestanda.

Precision 7510 säljs också med Core-processorer till ett mer överkomligt pris. För de allra flesta användare är det nog ett smartare val.

Fakta Dell Precision 7510

Kontakt: www.dell.se
Processor: Intel Xeon E3-1505M v5, 2,8 GHz quad core.
Grafik: Nvidia Quadro M1000M, 2 GB.
Minne: 16 GB ddr4.
Lagring: 256 GB ssd.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, smartcard.
Optisk enhet: Nej.
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920 x 1080 bildpunkter.
Webbkamera: 720p.
Anslutningar: Thunderbolt 3, 4 st usb 3.0, lan, mini displayport, hdmi, headset, dockningsport.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0.
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, styrknapp för mus.
Operativsystem: Windows 10 Pro.
Storlek: 37,8 x 26,1 x 3,3 cm.
Vikt: 2,79 kg.
Pris (augusti 2016): 21 800 kr.

MÄTRESULTAT
Cinebench 11.5, cpu: 7,69 poäng.
Cinebench 11.5, grafik: 80,75 fps.
Disk, läsning: 318,3 MB/s.
Disk, sökning: 0,1 ms.
Batteritid (hög belastning): 1 h 45 min.
Batteritid (låg belastning): 11 h 30 min.
Ljudnivå: 0-38 dBa.

plus

Mycket höga prestanda.
God ergonomi.
Generöst med anslutningar.
Fullt konfigurerbar.

minus

Stor, tjock och tung.
Dyr, potentiellt jättedyr.
Trista högtalare.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10