MSI GS60 Ghost Pro – Speldator för seriös användning

Andra speldatorn kommer från MSI. Den heter GS60 6QE och är en lite uppdaterad variant av den GS60 Ghost Pro som vi testade förra hösten. Faktum är att skillnaden på de två datorerna är så små att vi inte kan hitta en enda specifikation som skiljer dem åt. Men denna, med modellnumret 6QE-203NE, är den som i dagsläget säljs i fler och större butiker, dessutom till ett lägre pris än den modell vi först testade. Skillnaden ser ut att ligga i att denna modell har vanlig usb 3.1 typ c utan det urval av thunderbolt-funktioner som den tidigare modellen hade.

För säkerhets skull tog vi oss en extra titt på denna modell, och kan konstatera att även prestandamässigt är det en identisk maskin. Och det är inte så illa det, med samma kraftfulla Core i7-processor som Asus och Lenovos datorer, och med ett ännu vassare grafikkort. I vårt benchmarktest som kör Open GL märks det inte, men väl när vi spelar spel på datorn flyter det på snäppet bättre här.

MSI GS60

Även här har vi en dator prydd med 4k-skärm. Den har hyfsad men inte extrem ljusstyrka och bred betraktningsvinkel utan att tappa i kontrast. Ska du spela, kolla på film och surfa är den klockren. Tillsammans med helt ok inbyggda högtalare och ett klart bättre inbyggt ljudkort än genomsnittet blir upplevelsen riktigt övertygande. För kräsen proffsanvändning räcker den dock inte till, då färgomfånget är en bra bit under definitionen för srgb

Det här är en 15-tummare som, om det inte vore för att det uttryckligen står ”gaming” på locket, lika gärna hade kunnat vara en kraftfull jobbdator. Den är stramt utformad i svart lättmetall, är två centimeter tjock och har en vikt på exakt två kilo. Det enda som egentligen sticker ut och ger den typisk ”gamer”-stil är färgglada bakgrundsbelysningen i tangentbordet.

Det som dock sticker ut på ett negativt sätt ät kylningen. Den är allt annat än diskret och går från påtaglig vid minimal belastning till aggressiv när processorn eller grafikkortet får mycket att göra. Likaså är batteritiden inte alls i klass med resten av startfältet, utan det här är en dator som konstant behöver adapter och närhet till vägguttag.

GS60 6QE kommer under hösten att börja ersättas av en ny och ännu kraftfullare modell från MSI, som vi tyvärr inte hann få in för test denna gång. Men skulle du hitta denna i butikshyllan så har du då chansen till ett riktigt kap, då det kan innebära att prislappen hyvlas ännu lite till.

Fakta MSI GS60 6QE-203NE

Kontakt: www.msi.eu
Processor: Intel Core i7 6700HQ, 2,6 GHz quad core.
Grafik: Nvidia Geforce GTX 970M, 3 GB.
Minne: 16 GB ddr4.
Lagring: 256 GB ssd + 1 TB hdd 7200 rpm.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc.
Optisk enhet: Nej.
Bildskärm: 15,6 tum blank pls, 3840x2160 bildpunkter.
Webbkamera: 720p.
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 2 st usb 3.0, lan, hdmi, mini displayport, hörlur, mikrofon.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Storlek: 38,9 x 26,5 x 2,2 cm.
Vikt: 2 kg.
Pris (augusti 2016): 18 900 kr.

MÄTRESULTAT
Cinebench 11.5, cpu: 7,48 poäng.
Cinebench 11.5, grafik: 56,03 fps.
Disk, läsning: 261 MB/s.
Disk, sökning: 0,2 ms.
Batteritid (hög belastning): 1 h 30 min.
Batteritid (låg belastning): 4 h.
Ljudnivå: 37-43 dBa.

plus

Höga prestanda.
4k-skärm.
Tunn, snygg och relativt lätt.

minus

Inte toppklass på färgåtergivningen.
Kort batteritid.
Högljudd kylning.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10