Den smarta telefonens introduktion innebar inte bara nya kommunikationsmöjligheter, utan även slutet för en del dedikerade apparater.

Mp3-spelare och bärbara kameror är bara två exempel på prylar inte längre bär med oss när vi är ute på språng. Men det finns en apparat som fortfarande är någorlunda populär, trots stenhård konkurrens från våra mobiler – gps-navigatorn.

Missa inte: Bästa gps-trackern för att spåra dina prylar

Nu undrar du förstås vad meningen är, när Google Maps och andra karttjänster i mobilen är så lättillgängliga? Uppdaterar du programmen ofta har du dessutom en garanti för att aldrig någonsin gå vilse, eller?

Till att börja med kräver din valda kartapplikation tillgång till såväl internetanslutning som platstjänster. Ska du åka på en längre semester utomlands kan mobilräkningen springa iväg rätt fort. Visst finns det offline-läge, men det erbjuder inte samma möjligheter som när du är uppkopplad.

gps

En annan nackdel med att använda din mobil som gps-navigator är att den kan avbrytas helt vid inkommande samtal eller andra notiser. Med andra ord – inte särskilt smidigt vid okända småvägar.

Mobilen är dessutom ovärderlig vid olyckor eller andra nödsituationer. Använder du den som gps finns risken att batteriet är dränerat, att du inte får loss den från eventuella hållare eller att du fumlar runt med multitaskingmetoder.

Läs också: Fristående gps år 2016? Absolut, Tomtom Go är helt lysande

En gps-navigator förlitar sig i regel helt på de olika satelliterna som roterar runt jorden. Är din navigator utrustad med en riktigt bra antenn är risken liten att du förblir strandad på okänd ort. Dessutom kan du fritt välja storlek på enheten efter eget behag – denna pryl ska trots allt inte tas med i fickan. Större skärm innebär en mer omfattande översikt över din planerade rutt.

Med en dedikerad gps-navigator vid sidan kör du helt enkelt säkrare och slipper många huvudvärksframkallande moment.