Upphovsmännen till den prisade webbklienten Firefox har även ett e-postprogram i bakfickan. Thunderbird är ett utmärkt komplement till Firefox, men programmet står precis lika gärna på egna ben.

Thunderbird är ett fullfjädrat e-postprogram med stöd för protokollen imap och pop. Svenska menyer, rss-stöd och goda sökfunktioner hör till programmets styrkor. Skräppostfiltret är intelligent och efter en kort tids upplärning flyttar det automatiskt inkommande spam till en särskild mapp. Det bjuds även på filterfunktioner, om än inte så avancerade.

Ändrar utseende
Till övriga fördelar hör de goda möjligheterna att påverka programmets funktioner och utseende. Liksom till Firefox finns det finns gott om fristående insticksmoduler som musgester, kalendrar och menyförbättringar att ladda hem. Med hjälp av teman förändras programmets utseende efter behag. Den som så önskar kan ge Thunderbird drag av Office.

Importverktyget gör det lätt att byta från konkurrerande postklienter som Eudora och Outlook till Thunderbird. Såväl inställningar för e-postkonton som sparade brevkonversationer följer med för att placeras i Lokala mappar.

Den som väljer Thunderbird är inte riktigt lika exponerad för säkerhetshål som användare av Outlook. Programmet är utrustat med en uppdateringsfunktion som regelbundet kontrollerar om det kommit någon ny version.

Thunderbird 1.5.0.2
Hämtas på: www.mozilla.com/thunderbird/

Nästan lika bra
Jämfört med Thunderbird känns de båda utmanarna, Pegasus Mail och Eudora, inte särskilt moderna. Därmed inte sagt att dessa båda e-postprogram är bra.

Pegasus Mail saknar inga vitala funktioner. Flera pop3-brevlådor kan tömmas i ett svep och det finns stöd för smtp, imap och ldap. Spamfiltreringen är oväntat avancerad. Det är möjligt att kika på bilagor såsom grafikfiler utan att lämna programmet.

Denna både resurssnåla och stabila postklient lämpar sig särskilt bra för den som inte har något av de senaste operativsystemen. Kvar finns faktiskt dos- och 16-bitarsversionen för Windows - som båda underhålls och fungerar utmärkt.

Qualcomms klassiker Eudora är robust. Den som utan att betala vill dra nytta av Eudoras samtliga funktioner, dit spamfilter och fritextsökning hör, får bjuda på en del av sin bildskärm. I sponsorläge visas reklam i ett skärmfönster. Den helt reklamfria lättversionen är också gratis, men inte riktigt lika finessrik.

Pegasus Mail 4.31
Hämtas på: www.pmail.com/downloads_de_t.htm

Eudora 7.0.1
Hämtas på: www.eudora.com/download/

Läs om de bästa gratisprogrammen i ytterligare 39 kategorier.