1. Här föddes emojin

Vi börjar från början – vad är egentligen en emoji? De små symbolerna kommer ursprungligen från Japan. Emoji (絵文字) kommer från "e" (絵) som betyder bild och "moji" (文字) som betyder tecken. Det är också anledningen till att många av emojis visar typiska japanska fenomen, till exempel bugningar och japanska maträtter.

japan

Den första emojin togs fram runt 1998 av Shigetaka Kurita som jobbade på mobiloperatören DTT Docomo. Inspirationen togs från bland annat manga-serier där symboler användes för att uttrycka känslor, till exempel en glödlampa när någon fick en bra idé.

Emojin fick sitt stora genombrott i världen när Apple släppte IOS 6 där användarna kunde aktivera ett emoji-tangentbord. När emojin skapades fanns 180 att välja på – idag finns 1 851 stycken.

Missa inte: Det här betyder alla Snapchat emojis

crying emoji

2. Skratt mest populärt

Den tveklöst mest populära smileyn är den som skrattar så att den gråter. Vill du ha mer detaljerad statistik så kan du svänga förbi emojitracker. Här ser du vilka emojis som är mest använda och vilka som används just nu världen över på Twitter.

Nästa sida: Emojis som betyder något helt annat än vad du trodde

Kontrovers

3. Kontroversiella emojis

Emojis är mer än bara små lustiga bilder, de har blivit en fullvärdig del av vår kommunikation. Precis som ord kan skapa provocera, så kan också emojis. Efter tnattklubbsskjutningen i Orlando 2016 blockerade Apple en emoji som föreställde ett gevär. Även andra emojis har stoppats på olika ställeb


4. Oxford Dictionarys "Årets ord" 2015 blev: 

Face

Det anrika uppslagsverket Oxford Dictionary plockade 2015 in "😂" (Ansikte med glädjetårar) som årets ord. Detta eftersom de hade sett en kraftig ökning av användandet av ordet "emoji" och "😂" var den mest använda emojin. Myndigheterna i Indonesien ville även blockera de emojis som föreställer homosexuella par.


5. Tre emojis som du använder fel

Som vi skrev i punkt 1 så härstammar emojis från Japan, vilket har gjort att japansk kultur och framförallt bildspråk har smittat av sig på många av emojisarna. Här är några som du nog har använt fel:

Sleeping emoji

"Jag känner mig lite förkyld idag" har nog många skrivit och skickat med den här emojin för att göra det extra tydligt. Fel! Den här emojin föreställer bara någon som sover. Bubblan som kommer ur näsan är ett vanligt sätt att illustrera att folk sover i japansk manga.
Love hotel

H som i Hospital och ett hjärta för att göra det tydligt att det är ett sjukhus där man blir frisk? Nej. Det här är symbolen för Love Hotels ("kärlekshotel") som finns överallt i Japan. Hit går man inte för att få penicillin, hit går man med sin partner och hyr ett rum. I några timmar...
triumph

Det är lätt att tro att det här föreställer någon som frustar och pustar i frustration, men faktum är att det föreställer en person som är extremt stolt.

6. Internationella emoji-dagen

Inget fenomen är komplett om det inte har en egen dag i kalendern. Och bara det faktum att det finns en officiell "Såpbubblans dag" (10 april) så hade det nära nog varit ett skymf om inte emojin ocks fick en egen dag, med tanke på dess popularitet.

Internationella emojidagen

Sedan 2014 firas nu "Emojins dag" den 17 juli varje år. Instiftare av dagen är sajten Emojipedia.