japan

1. Här föddes emojin

Vi börjar från början – vad är egentligen en emoji? De små symbolerna kommer ursprungligen från Japan. Emoji (絵文字) kommer från "e" (絵) som betyder bild och "moji" (文字) som betyder tecken. Det är också anledningen till att många av emojis visar typiska japanska fenomen, till exempel bugningar och japanska maträtter. Den första emojin togs fram runt 1998 av Shigetaka Kurita som jobbade på mobiloperatören DTT Docomo. Inspirationen togs från bland annat manga-serier där symboler användes för att uttrycka känslor, till exempel en glödlampa när någon fick en bra idé.

Emojin fick sitt stora genombrott i världen när Apple släppte IOS 6 där användarna kunde aktivera ett emoji-tangentbord. När emojin skapades fanns 180 att välja på – idag finns 1 851 stycken.

Missa inte: Det här betyder alla Snapchat emojis


emoji movie

2. Emoji blir film

Jodå, det kommer förstås en långfilm om emojis. Bakom produktionen står Sony. Filmen som är en animerad historia regiseras av Eric Siegel (Regissören bakom kortfilmen "Kung Fu Panda: Secrets of the Masters"). Filmen kommer att släppas i augusti 2017. Hur de ska fylla den med handling återstås att se.


Värld

3. Skratt mest populärt

Den tveklöst mest populära smileyn är den som skrattar så att den gråter. Twitter släppte en lista som visar den populäraste emojin i olika länder världen över (de tio vanligaste borträknade) och det skiljer en del. USA, Storbritannien och Kanada verkar besvikna, i Frankrike är det kärlek som gäller och i Sydamerika är det musik som gäller.

Vill du ha mer detaljerad statistik så kan du svänga förbi emojitracker. Här ser du vilka emojis som är mest använda och vilka som används just nu världen över på Twitter.


Olika

4. Olika emojis på olika operativsystem

Emoji bygger på unicode, och precis som med fonter så visar alla operativsystem samma symbol som du väljer, men utseendet kan variera. Detta eftersom de olika företagen tagit fram sina egna emojis med sitt eget formspråk. Ibland är skillnaden liten, men ibland kan det skilja mycket. Det kan vara värt att tänka på, att om du får en oväntad reaktion tillbaka så kan det bero på detta. Läs mer om det här: Så förändras dina emojis när du messar någon med Apple, Samsung eller Google

Nästa sida: Emojis som betyder något helt annat än vad du trodde

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning