Money

6. Så mycket tjänar spammarna

Enligt en rapport från 2012, The Economics of Spam, tjänar världens spammare sammanlagt runt 1,7 miljarder kronor per år på sin irriterande verksamhet. Det är ganska lite pengar med tanke på att det skickas flera miljarder skräppostmejl om dagen. Men eftersom det är så enkelt för spammarna så är det ändå värt det. Det beräknas att om så få som 1 av 25 000 personer nappar på ett skräpmejl så är det värt spammarens tid.


7. ... och så mycket kostar spammandet samhället

Många spammejl fastnar i filter och de övriga gå ganska snabbt att rensa bort från din jobbmejl. Men med tanke på den enorma mängd som skickas, så behöver i princip varenda människa som har en jobbmejl pyssla med detta några minuter varje dag. De beräknas att prislappen för världens företag är 170 miljarder kronor om året (se rapport ovan).


phishing

8. Varannan klickar på okända länkar

De flesta av oss vet nog att ett mejl som erbjuder viagra eller rolexklockor troligtvis är bäst att bara slänga i papperskorgen. Men spam innefattar även phishing, alltså försök att få dig att klicka dig vidare till en osäker sida där du lämnar ifrån dig dina personliga uppgifter eller laddar ner skadlig programvara. Trots det visar en undersökning från i år att så många som varannan klickar på okända länkar, trots att de säger sig vara medvetna om riskerna. Ibland gäller det att hålla nyfikenheten i schack...


Spam map
Bild: Trend Micros karta över spam-länder. Klicka här för att komma till en interaktiv version.

9. Tio länder som spammarna älskar

Vissa länder är populärare än andra för spammare att bygga upp sina operationer i. De tio länder i topp som spammarna flockas till är:
1. USA
2. Kina
3. Ryssland
4. Ukraina
5. Japan
6. Hong Kong
7. Brasilien
8. Storbritannien
9. Indien
10. Tyskland

Källa: Spamhause

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning