Wifi är trevligt, men lider ofta av signalproblem och är långsammare än trådanslutning även när det fungerar som bäst. Vi har sagt det förut – om du kan ansluta dina enheter med nätverkskabel, gör det!

När du överför filer mellan enheter får du alltid bättre prestanda via en sladd, särskilt om det handlar om engigabitsnätverk, vilket numera är standard. Det kan tyckas konstigt när många routrar annonserar trådlösa hastigheter som är mycket högre, men verkliga prestanda är vanligtvis inte lika bra som de teoretiska.

Checklista: Här är grundtipsen för ditt nätverk

Det finns några grundläggande regler för att hålla nätverket i form. Se till att du har koll på dem!

  • Håll alltid routern uppdaterad med den senaste firmware-versionen (fast mjukvara).
  • Om routern är gammal, fundera på att byta till en snabbare.
  • Se till att datorer i nätverket har de senaste drivrutinerna för sin nätverkshårdvara.
  • Installera de senaste uppdateringarna till operativsystemen i alla enheter.
  • Kolla ditt internetabonnemang. Mät med Bredbandskollen och vänd dig till din leverantör om du inte får de hastigheter du betalar för.
  • Prova ut den bästa platsen för din router.
  • Om det går, använd 5-gigahertzbandet för de enheter som kan. Det är som regel mindre trångt där än på 2.4 gigahertz.
  • Använd en bärbar dator eller en telefon med lämplig app för att gå runt och kontrollera prestandan i nätverket.
  • Starta om router och modem regelbundet. Du kan till exempel använda en timer som gör det automatiskt en gång i veckan.

1. Via elkablarna

Om du inte kan eller vill dra kabel i hela bostaden finns det alternativ med nätverksadaptrar som ansluts till vägguttagen och sedan utnyttjar elnätet som nätverk. Dessa produkter har blivit allt bättre och kan numera erbjuda höga hastigheter utan störningar om elinstallationen är någorlunda modern.

Nätverk
Elektrifierat nätverk. Elnätet i din lägenhet eller villa kan användas för att transportera nätverkssignaler.

Några gigabithastigheter blir det kanske inte tal om, men du kan fortfarande oftast uppnå bättre prestanda än vad du skulle göra med trådlöst 802.11n. Vill du prova om det fungerar hos dig, köp ett startpaket i en butik där du har returrätt om du inte blir nöjd.Till exempel det här kitet från Devolo för 1 590 kr hos Teknikmagasinet (som har 30 dagars öppet köp). Var noga med att testa dem i varje uttag du ska använda, eftersom vissa uttag fungerar bättre än andra med nätadaptrar.

2. Välj rätt kanal

Ytterligare en fördel med att använda kabel för en del av nätverket är att det blir mindre trångt, och därmed bättre fart, på de trådlösa banden. För det trådlösa är ju också nödvändigt – det finns gott om enheter som bara kan ansluta trådlöst i de flesta hem.

Ett av de bästa sätten att förbättra wifi-signalen är att välja den bästa trådlösa kanalen för 2,4-gigahertzbandet. Radiostörningar är ett problem för alla trådlösa nätverk, men en av de största orsakerna till störningar som sänker din hastighet är andra wifi-routrar i närheten, alltså dina grannar.

Det beror ofta på att de flesta routrar som standard är inställda på samma kanaler, 6 eller 11. Standardkanalbredden är dessutom 20 megahertz, vilket betyder att även om du är på kanal 6, som ligger på frekvensen 2,437 gigahertz, sträcker sig kanalbredden tio megahertz åt varje sida om den frekvensen.

Eftersom varje kanal bara är åtskild från nästa med fem megahertz betyder det att de överlappar. Trängsel är med andra ord inbyggt i systemet från början.

Nätverk
Trångt i etern. Med ett program i datorn eller telefonen kan du kolla vilka kanaler som är minst belastade och hålla dig där.

Använd något lämpligt program för att kolla vilka kanaler som utnyttjas i grannskapet. Till din bärbara dator kan du till exempel prova Netspot, som är gratis och finns till både Windows och Mac. Du hittar den på www.netspotapp.com. Appen Wifi Analyzer fungerar bra för Android och för Iphone och Ipad är Wififofum en bra app. Båda dessa installerar du från Google Play respektive App Store.

Leta bara efter en kanal med så mycket utrymme runtom som möjligt och använd den kanalen i stället för din nuvarande. Observera dock att även om du hittar konkurrerande, men svaga, signaler på samma kanal kan den ändå vara ett bättre val än att välja en mindre använd kanal med en stark, konkurrerande signal.

Enkelt uttryckt, om din närmaste granne kör på kanal 1 och några längre bort i kvarteret använder kanal 4 är nog kanal 4 ändå lämpligare att använda. Om det inte finns en stor mängd störningar på kanal 5, förstås.

Wifi-kanaler
Överlappning. Bara tre wifi-kanaler kan användas utan att störa varandra – gör upp med grannarna! Kanal 14 används inte i Sverige.

Det kan vara lite knepigt att få till det, men målet är att välja en kanal som håller avståndet från andra signaler med samma eller överlappande frekvenser. Kanalinställningarna finns vanligtvis i de grundläggande trådlösa inställningarna i routern.

Observera att ovanstående gäller 2,4-gigahertzbandet, det äldsta och fortfarande vanligaste. Moderna routrar och trådlösa enheter stöder också fem gigahertz och där fungerar det annorlunda.

För det första är störningsriskerna mycket mindre på grund av betydligt kortare räckvidd och för det andra är frekvenserna annorlunda uppbyggda för att minska risken för krockar.

3. Öka styrkan

Din wifi-router sänder ut en radiosignal med en viss effekt. Även om det inte är så vanligt finns det routrar där styrkan kan justeras. Ibland går det också att ersätta den inbyggda fasta mjukvaran med en som tillåter detta, exempelvis DD-WRT eller Merlin till Asus routrar.

Nätverk
Uteffekt. Ibland går det att ändra routerns sändareffekt (tx power). Experimentera försiktigt, så att du inte bränner en krets eller bryter mot lagen.

Du kan alltså förbättra din täckning med en högre uteffekt. En för hög ökning kan dock göra det hela värre och dessutom leda till att routern skadas, men det kan löna sig att experimentera försiktigt.

Observera också att det kan vara olagligt att gå för högt – i Europa får sändareffekten inte överstiga 100 milliwatt, så håll dig lägre om du vill undvika problem med Post- och Telestyrelsen.

4. Bättre antenn

Många routrar har löstagbara antenner. Har du en sådan router kan du enkelt förlänga räckvidden och förbättra prestanda genom att ersätta antennen. Det finns riktantenner för att skicka signalen åt ett visst håll, till exempel den här för 49 kronor hos Teknikmagasinet, och rundstrålande antenner som sprider i alla riktningar.

Det är också populärt att bygga egna antenner av olika slag. En riktantenn gjord av en chipsburk är till exempel ett klassiskt exempel. Andra varianter är små paraboler av aluminiumfolie. En hel del roliga exempel finns på sajten Free Antennas du vill prova.

Nätverk
Hembygge. Så här enkelt kan det vara att göra en riktantenn till routern.

Metoden bör användas med försiktighet när det gäller de moderna routrar som har många antenner och kör på flera frekvensband, eftersom antennerna där är samtrimmade och du kan råka försämra prestanda i stället för tvärtom. Du kan dock inte göra någon skada genom att prova.

5. Utnyttja qos

I moderna routrar finns stöd för något som kallas quality of service (qos) vilket skulle kunna översättas till tjänstekvalitet. Det kan utnyttjas för att hjälpa till att förebygga bandbreddskonkurrens och överbelastning av nätverket.

I grund och botten handlar det om en uppsättning regler som begränsar bandbredden när en användare eller applikation (till exempel bittorrent) försöker sno åt sig allt. Om du exempelvis vill videochatta medan någon annan i nätverket laddar ned en film kan qos hjälpa till att säkerställa att båda enheterna har tillräckligt med bandbredd.

Navigera till din routers qos-sida och aktivera qos. Sedan finns det olika inställningar att välja mellan, som varierar mycket från router till router. Men vanligtvis finns det förbestämda regler du kan välja att använda, eller så kan du skapa egna efter dina förutsättningar.

Nätverk
Quality of service. Tala om för routern hur mycket bandbredd den totalt har att fördela.

Normalt kan du ställa in den totala bandbredden för upp- och nedladdning, så att routern vet hur mycket den har att fördela. Använd din leverantörs teoretiska siffror och ange värden som är ungefär 90 procent av dessa.

Sedan kan du välja olika prioritet för olika typer av tjänster. Du kanske till exempel vill att vanlig surf alltid ska ha hög prioritet, eller något spel. Det brukar finnas en hel del färdiga alternativ att välja mellan. Är det något som saknas kan du lägga till det, men då måste du känna till portnummer, protokoll och sådant för den tjänsten.
Det kan också finnas möjlighet att prioritera vissa datorer eller enheter i nätverket via antingen ip-adress eller enhetens unika mac-adress. Du kan alltså bestämma att just din enhet alltid ska ha företräde till bandbredden…

Qos kan vara lite komplicerat, framför allt för att inställningarna kräver lite kunskap om olika typer av överföringar, men det kan löna sig att experimentera lite för att få bra flyt i nätverkstrafiken.

I sammanhanget kan det vara värt att veta om det finns program i nätverkets datorer som använder mer bandbredd än du tror. Detta är lätt att kolla med ett program som exempelvis Netbalancer. Du ser enkelt hur programmen använder nätverket och kan stänga av dem vid behov. Betalar du för programmet kan det dessutom administrera nätverksanvändningen åt dig.
Du kan se denna information även i Windows egna Resursövervakaren, men inte lika överskådligt.


Nätverk
Förlängare. Vill du utöka nätverket finns det många olika varianter, till exempel den här från Linksys.

6. Nätverksförlängning

När det trådlösa nätverket inte når dit du vill kan du behöva tillgripa extra hårdvara för att utöka det.
Om inga åtgärder räcker till för att ge dig bra trådlös täckning i hela bostaden eller till exempel ute i trädgården återstår att använda någon form av nätverksförlängare. Sådana finns av flera olika typer.

De enklaste att använda är de som bara fångar upp den trådlösa signalen och sänder den vidare. Sådana finns exempelvis i form av en liten dosa med antenner som du stoppar in i ett vägguttag. Till exempel den här från Asus för 499 kronor hos CDON.

Nackdelen med dessa är oftast att bandbredden blir sämre i den förlängda delen av nätverket, eftersom tillgänglig hastighet måste användas både till att ta emot och skicka samtidigt. Det finns dock så kallade mesh-baserade förlängare som delvis eliminerar detta problem. Ett av de populäraste mesh-nätverken är till exempel Google Wifi, som kostar 3 490 kronor för tre punkter hos Netonnet.

Men det bästa är ändå om det går att dra en nätverkskabel och placera en åtkomstpunkt eller extra router på det ställe där den behövs. Det finns också förlängare som utnyttjar husets elnät som transportör för nätverkssignalen till den nya platsen precis på samma sätt som vi nämnde tidigare.
Du ansluter helt enkelt förlängarparets ena del till routern med nätverkskabel och sätter den i ett vägguttag. Parets trådlösa del placeras sedan i ett annat eluttag på den plats där nätverket är dåligt.

Moderna sådana här enheter är enkla att använda och kräver inga komplicerade inställningar – många gånger är det bara att plugga in och köra.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning