När en tidigare snabb dator börjar gå trögt beror det förstås på någonting. Oftast handlar det om att du har samlat på dig en massa skräp i form av onödiga filer och program som du aldrig använder, men som kanske ändå autostartar. Kanske kombinerat med en fragmenterad hårddisk.

När detta händer är det kanske lätt att fastna för reklamen om något program som optimerar Windows åt dig för 39 dollar och 99 cent. Men vad gör de här programmen och hur bra är de? Går det att få samma jobb gjort gratis?

Ta bort allt onödigt

Att optimera Windows handlar i grunden om att ta bort filer som inte behövs och att stänga av program som körs helt i onödan. Framför allt är utrymmet extra viktigt om du har en liten ssd som systemdisk – du bör ha ungefär en fjärdedel av utrymmet på den ledigt för att den ska vara så snabb och effektiv som möjligt. Andra saker som kan hjälpa är att optimera vissa inställningar, till exempel för det virtuella minnet.

Allt du däremot eventuellt hört om registerstädning och minnesoptimering är bara trams och försäljningsargument – de behövs inte. Inte heller behöver gamla drivrutiner städas bort eller särskilda avinstallationsprogram användas i stället för programmens egna. Skulle det bli någon liten fil kvar någonstans efter en avinstallation gör den ingen skada.

Den enda gång du kan ha nytta av ett speciellt avinstallationsprogram är när programmets inbyggda funktion av någon orsak inte fungerar.

Inbyggda program

Den optimering du behöver göra går utmärkt att klara med det som finns i Windows. Programmet Diskrensning hjälper dig att städa på disken och väljer du dessutom Rensa systemfiler kan du också bli av med gamla Windowsinstallationer och uppdateringar som tar plats.

Med Systemkonfiguration kan du hindra program från att starta automatiskt och med Program och funktioner kan du avinstallera onödiga program och ta bort Windowskomponenter som du inte behöver. Defragmentering av hårddiskar och optimering av ssd:er gör Windows helt automatiskt – det behöver du inte bry dig om alls.

Det finns också flera olika analysprogram i Windows som kan användas för att lista ut var eventuella problem finns.

Problemet med allt detta är dock att du manuellt måste sitta och sköta alltihop – starta programmen, göra de val som behövs och vänta på att jobbet görs. Plus att du måste komma ihåg att göra det.

Optimeringsprogram

Det är där programmen som gör jobbet åt dig kan komma in i bilden. Det hela blir bekvämare på många sätt och då kanske det också blir gjort. Det är som med säkerhetskopiering – det måste vara enkelt, annars blir det aldrig av.
Vi har samlat ihop några program som ser ut att hålla vad de lovar och inte bara är snömos. Observera dock att vi inte har testat dem för att avgöra om de är värda pengarna. Men gratis är ju gott, så som du ser nedan vi har gjort ett enkelt experiment med gratisprogrammet Ccleaner.