7 trimningsprogram som kan göra din pc snabbare

Ccleaner – Gratis är gott

Ccleaner är ett välkänt program som laddats ned över en miljard gånger. Programmet är på svenska och innehåller massor av städfunktioner. Det går också att städa bort kakor (cookies), vilket är praktiskt men inte har något med trimning att göra.

Det finns ingen automatik, utan varje funktion måste startas manuellt. En proffsversion finns som innehåller övervakning och schemaläggning, men den kostar pengar.

Namn: Ccleaner.
Systemkrav: Fungerar med alla Windowsversioner från XP och uppåt.
Funktioner: Diskstädning, registerstädning, stopp av autostart, avinstallation, ta bort webbläsartillägg, diskanalys, dubblettsökning, säker radering, städning av kakor.
Svenska: Ja.
Pris: Gratis, 222 kronor för betalversionen.
Läs mer: www.piriform.com

CCleaner

Glary Utilities Free – Städa med ett klick

Det här programmet har ett kompakt, men ändå användarvänligt gränssnitt och sägs vara lite lättare att använda än Ccleaner. Det erbjuder olika moduler som uppges hålla din Windows-dator i toppskick.

Programmet innehåller en minnesoptimerare, som tack och lov går att stänga av (se faktaruta) och en massa verktyg för olika saker som inte har med optimering att göra, men kan vara användbara ändå.

Det bästa med programmet är att det tillåter dig att ställa in alla dessa alternativ och sedan använda något som kallas enklicksunderhåll för att rensa upp din dator. Svensk översättning finns, men måste laddas ned separat.

Namn: Glary Utilities Free.
Systemkrav: Fungerar med alla Windowsversioner från XP och uppåt.
Funktioner: Städning, registerstädning, stopp av autostart, avinstallation.
Svenska, Ja, med extra nedladdning.
Pris: Gratis, 328 kronor för betalversionen.
Läs mer: www.glarysoft.com

Glary Utilities Free

Ashampoo Winoptimizer – Massor med funktioner

Ashampoo är ett företag som varit med länge och har ett omfattande sortiment av program för olika ändamål. Programmen är ofta bra, men deras marknadsföring är ganska aggressiv, så om du handlar av dem kan du kanske vilja använda en särskild e-postadress för ändamålet.

Programmet uppges städa, optimera och skydda alla delar i Windows och det verkar onekligen finnas en hel del funktioner.

Namn: Ashampoo Winoptimizer 14
Systemkrav: Fungerar med alla Windowsversioner från Vista och uppåt.
Funktioner: Städning av webbspår och onödiga filer med uppdaterad sökalgoritm, inställning av maximal integritet i Windows 10, varningar vid systemfel, systemanalys, ”systemtrimning”, stöd för Microsoft Edge.
Svenska: Ja.
Pris: 369 kronor.
Läs mer: www.ashampoo.com/sv/sek

Ashampoo Winoptimizer

Comodo system utilities – Lättöverskådlig optimering

Från detta företag kommer bland annat ett ganska känt antivirusprogram, men man har också ett så kallat optimeringsverktyg. Här finns ungefär samma funktioner som i övriga program för städning av filer och register i ett enkelt och lättöverskådligt gränssnitt.

Det finns också en betalversion som har en aktiv övervakning som kontinuerligt underhåller och städar systemet.

Namn: Comodo system utilities 4
Systemkrav: Fungerar med alla Windowsversioner från XP och uppåt.
Funktioner: Registerrensning, diskrensning, integritetsrensning, tvingad radering, dokumentförstöring, stopp av autostart.
Svenska: Ja.
Pris: Gratis, 162 kronor för betalversionen.
Läs mer: www.comodo.com

Comodo systems utilities 4

Norton utilities – Kändisens städverktyg

Det här programmet kommer från en mycket välkänd leverantör, vilket kanske känns tryggt. En licens gäller för tre datorer och programmet innehåller ungefär de vanliga funktionerna, plus några till. Man utlovar bland annat omfattande prestandaförbättringar.

Namn: Norton utilities
Systemkrav: Fungerar med alla Windowsversioner från XP och uppåt.
Funktioner: Privatlivsskydd, återställning av skadade eller borttagna filer, diskrensning, registerstädning, systemoptimering.
Svenska: Ja.
Pris: 499 kronor för tre datorer.
Läs mer: www.norton.com

Norton Utilities

Iolo System Mechanic – Bra betyg

Här är ett program som får bra betyg på många ställen på nätet. Det innehåller otroligt mycket funktioner, varav några känns både mindre viktiga och dessutom onyttiga.

Men som helhet är gränssnittet enkelt och det finns en funktion för att snabbreparera alla funna problem.

Namn: Iolo System mechanic
Systemkrav: Fungerar med alla Windowsversioner från XP och uppåt.
Funktioner: Diskstädning, registerstädning, integritetsrensning, startoptimering, nätverksoptimering, minnesoptimering, systemoptimering, systemreparation, stopp av autostart.
Svenska: Nej.
Pris: 324 kronor
Läs mer: www.iolo.com

Iolo System mechanic

Advanced system optimizer – Mycket mångsidigt

Det här programmet går lite utanför vad man väntar sig att finna i ett trimningsprogram, eftersom det också finns funktioner för säkerhetskopiering och skydd mot spyware och liknande.

Om du inte redan har andra program för sådana uppgifter kanske det kan vara praktiskt att ha alltsammans i ett paket.

Namn: Advanced system optimizer
Systemkrav: Fungerar med alla Windowsversioner från XP och uppåt.
Funktioner: Diskstädning, diskoptimering speloptimering, registerstädning, drivrutinsuppdatering, skydd mot elak kod, säkerhetskopiering.
Svenska: Nej.
Pris: 324 kronor
Läs mer: www.systweak.com

Advanced system optimizer