Många svenskar drabbas av falska adressändringar. Bedragaren går helt enkelt in och anmäler att du har ändrat adress. Din post börjar nu skickas till bedragaren – som kommer åt viktiga papper från banken, nya kreditkort, paket eller annan privat post.

Förklaringen till att det här är möjligt är att adressändringar i Sverige traditionellt sker via papperspost - och det här är en ganska osäker metod.

Nu har företaget Svensk Adressändring, som ägs av de svenska postföretagen, lanserat en ny tjänst som heter Spärra min adress. Vad den gör är att skydda din adress mot obehörig eftersändning eller adressändring. Du spärrar den med Bank-ID, och när den väl är spärrad kan du bara beställa eftersändning eller adressändring genom att på nytt logga in dig.

Du når tjänsten genom att surfa till www.adressandring.se.

Svensk Adressändring har fått hård kritik för att den här tjänsten har saknats, bland annat i en krönika här i PC för Alla.

Tjänsten kompletterar den tjänst som Skatteverket lanserade förra året och som heter Spärra obehörig adressändring. Med den kan du anmäla att du bara tillåter adressändring digitalt. För att ändra din adress måste du med andra ord logga in med Bank ID. Det här är en metod som är mycket säkrare – men också väldigt enkel. 

Läs mer om hur du skyddar dig i vår guide 10 tips som skyddar dig mot id-kapning.