Att datorn har ersatt mängder med tråkigt administrativt arbete kan ingen ha missat. Saker som bokföring, dataregister och biljetthantering har blivit oändligt mycket lättare tack vare datorer och it. Men även den som håller på med konstnärligt arbete kan få hjälp av tekniken, och ett populärt verktyg heter Autodesk Sketchbook.

Sketchbook är ett så kallat ritprogram och du använder det för att skapa teckningar, illustrationer och skisser. Du kan med andra skapa konst med programmet – men det passar också när du ska skissa på exempelvis ett byggnadsprojekt. Allra bäst funkar det om du har en ritpenna kopplad till datorn, men det går även att använda mus och tangentbord.

När Sketchbook lanserades var det ett vanligt kommersiellt program, men efter en tid gjorde tillverkaren det prenumerationsbaserat. Sedan förra året är det dock gratis för alla.

Istället för Illustrator

Förutom priset så är en av de stora fördelarna med Sketchbook att det är förhållandevis enkelt att komma igång med. Gränssnittet är tydligt och intuitivt. Däremot är det viktigt att komma ihåg att det är tidskrävande att lära sig illustrera på datorn. Att skapa en enkel streckgubbe är gjort på nolltid, men ska du göra något snyggare krävs det mycket övning.

Det är också viktigt att använda Sketchbook till rätt saker. Det här är inte ett program som du använder för att förbättra dina semesterbilder. Vill du göra det ska du i stället ha ett rasterbaserat program som Photoshop eller Windows 10-appen Foton.

Sketchbook är i stället ett vektorprogram. Det är med andra ord samma sorts program som det dyra proffsverktyget Illustrator – men det kostar inte en krona. Det finns för dator, men även för mobil och surfplatta.


Så funkar Sketchbook

Sketchbook

1. Meny

Öppna, spara och ändra inställningar härifrån.

2. Ångra

Ångra och gör om det du just har gjort.

3. Välj

Markera och välj ett objekt.

4. Ändra

Flytta, rotera och ändra storlek på ett objekt

5. Avancerat

Här finns mer avancerade verktyg exempelvis för att ändra perspektiv.

6. Lägg till bild

Importera en bild till din illustration.

7. Text

Skriv text i din bild.

8. Visning

Välj visningsläge och bestäm om du ska använda penna eller mus.

9. Rita

Välj ritverktyg, exempelvis penna, pensel eller suddgummi. Ikonen högst upp visar fler.

10. Verktyg

Visa och styr det aktiva verktyget, i vårt exempel pennan.

11. Färg

Välj och styr färger som du vill använda.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning