Manasses Chronicle
Manasses Chronicle, 1345.

1. Första kända snabel-a i skrift

Snabel-a må i dag vara synonymt med mejl och galningar på Twitter, men tecknet har en betydligt längre historia än så. Den första referensen till "@" har hittats i en bulgarisk översättning av ett grekiskt verk från år 1345 (se bild ovan). I detta verk används @ istället för stort A i "amen".


munk
"Om jag måste skriva 'ad' en gång till så drar jag."

2. Vem uppfann snabel-a?

Det finns flera teorier om var @-tecknet kommer ifrån. En gör gällande att det var munkar på medeltiden som använde @ för att förkorta det latinska ordet "ad". Lite slappt kan tyckas, men i och med att tusen och åter tusen bibeltexter skulle kopieras, papyrus var svindyrt och ordet "ad" användes extremt mycket, så kunde de spara både plats, bläck och pengar.


mail

3. Snabel-a i dag

År 1971 fick snabel-a den innebörd som vi är vana vid i dag. Ingenjören Ray Tomlinson jobbade med något som kallades SNDMSG vilket var en tidig form av e-post. Han valde @ eftersom det var ett tecken som ingen använde i sina användarnamn på datorn och på så sätt minimera risken att e-postadressen förväxlades med ett användarnamn. Den klassiska "användarnamn@namn"-adressen var född!


patent

4. "@" är ett patenterat varumärke

Sedan 2012 har företaget @T.E.L.L. registrerat @ hos den tyska patentbyrån. Även om det skulle kunna innebära att inga företag får använda @ så har ingen hittills blivit anklagad för varumärkesintrång för att använda @. Skulle ett företag med en liknande affärsidé börja använda @ i sitt företagsnamn lär det få se på andra bullar (fun fact: Kanelbulle är slang för snabel-a).

Nästa sida: Sniglar, bakverk och apor - så tolkar världen snabel-a

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning