
1. Första kända snabel-a i skrift
Snabel-a må i dag vara synonymt med mejl och galningar på Twitter, men tecknet har en betydligt längre historia än så. Den första referensen till "@" har hittats i en bulgarisk översättning av ett grekiskt verk från år 1345 (se bild ovan). I detta verk används @ istället för stort A i "amen".

2. Vem uppfann snabel-a?
Det finns flera teorier om var @-tecknet kommer ifrån. En gör gällande att det var munkar på medeltiden som använde @ för att förkorta det latinska ordet "ad". Lite slappt kan tyckas, men i och med att tusen och åter tusen bibeltexter skulle kopieras, papyrus var svindyrt och ordet "ad" användes extremt mycket, så kunde de spara både plats, bläck och pengar.

3. Snabel-a i dag
År 1971 fick snabel-a den innebörd som vi är vana vid i dag. Ingenjören Ray Tomlinson jobbade med något som kallades SNDMSG vilket var en tidig form av e-post. Han valde @ eftersom det var ett tecken som ingen använde i sina användarnamn på datorn och på så sätt minimera risken att e-postadressen förväxlades med ett användarnamn. Den klassiska "användarnamn@namn"-adressen var född!

4. "@" är ett patenterat varumärke
Sedan 2012 har företaget @T.E.L.L. registrerat @ hos den tyska patentbyrån. Även om det skulle kunna innebära att inga företag får använda @ så har ingen hittills blivit anklagad för varumärkesintrång för att använda @. Skulle ett företag med en liknande affärsidé börja använda @ i sitt företagsnamn lär det få se på andra bullar (fun fact: Kanelbulle är slang för snabel-a).
Nästa sida: Sniglar, bakverk och apor - så tolkar världen snabel-a