Logitech C920 har under flera år varit en av de allra mest populära webbkamerorna för vloggare, streamare och ambitiösa Skype-användare. Nu har Logitech till slut släppt en uppföljare. Den heter C922 med tilläggsnamnet Pro Streamer, bara för att förtydliga vad kameran ska vara extra bra på.

Lätt att komma igång

Till det yttre är det en decimeterbred rektangel med en kameralins i mitten. Den sitter på en fot som går bra att ställa på ett bord eller i en hylla – eller fälla upp och hänga på en datorskärm. Kamerans riktning kan sedan justeras i höjdled, men inte åt sidorna. Foten har också ett standard kamerastativfäste på undersidan, och ett litet decimeterhögt trefotsstativ av bra kvalitet medföljer.

Logitech C922 Pro Stream
Ihopfälld gör den stadiga foten att kameran kan stå prydligt i en hylla. Uppfälld så hänger lika stadigt på kanten av en bildskärm.

Vi testade C922 Pro Stream på en dator med Windows 10 och en med Windows 7 – och på bägge var det en barnlek att installera kameran. Bara plugga in, vänta på automatisk konfiguration och sedan köra. I standardläge kör den 1080p och 30 Hz, och vårt exemplar verkar allmänt rätt inställd för användning i normal inomhusbelysning utan några extra inställningar.

Övertygande bild och ljud

Vi får övertygande bild även under förvirrande ljusförhållanden som kan ställa till det för vissa kameror, och vi klarar oss från vanliga webbkameraproblem som rörelseoskärpa eller opålitlig autofokus. Däremot tycker vi att en viss brusighet i mörka partier gör sig påmind, speciellt i 1080p-läge. Med lite mer omtanke om ljussättningen får vi dock en riktigt övertygande bild. Inte som att filma med en riktig video- eller dslr-kamera, men inte så långt ifrån.

Det som är bäst med C922 är faktiskt inte bildkvaliteten, utan ljudet. Kameran har mikrofoner på vardera sida om kameran som ger oss ett riktigt fylligt stereoljud, speciellt anpassat för att få röster att låta tydliga och bra. Aktiv brusreducering dämpar också ovidkommande ljud som datorfläktar och buller utifrån på ett effektivt sätt. Det blockerar det inte helt, men dämpar det på ett välbalanserat sätt.

Logitech C922 Pro Stream
Ett litet bordsstativ medföljer, så du kan duka upp kameran vart du vill. C922 har vanligt stativ-skrivhål, så det går även att sätta i större stativ.

Ska du bara spela in så lär du inte behöva ett headset eller separat mikrofon (om du inte har höga ambitioner och vill ha studiokvalitet), men kör du videosamtal över till exempel Skype kan ett par hörlurar i öronen vara ett bra komplement, eftersom den inte själv blockerar ut rundgång. Skype, Google Hangouts och liknande videokonferenssystem kan inte heller göra det pålitligt.

Greenscreen utan greenscreen

En av de utlovade funktionerna kommer inte med vid en vanlig installation. Kameran ska nämligen kunna känna igen dig och ta bort bakgrunden. Det sker med ett separat Windows-program som heter Personify Chromacam, som du får ladda hem från Logitechs supportsidor.

Startar du det så tar det över webbkameran och skapar en extra virtuell webbkamera som program som Skype, Google Hangouts, XSplit med mera kan välja. Det utlovar intelligent bildanalys som känner igen människor och maskar av resten, så att du kan få greenscreen-effekt utan att behöva böka med riktig enfärgad fond i bakgrunden. 

ChromaCam
Med Personify Chromacam kan du maska bort bakgrunden och ersätta den med valfri bild i till exempel Skype, eller en annan videoström i program som XSplit. Helt enkelt att få det rätt är det dock inte.

Det är med andra ord inte en hårdvarulösning som Intels Realsense-kameror som kommande Razer Stargazer eller Creative Senz3D. Dessa gör samma sak med dubbla kameror och 3d-mappning av bilden, men enligt Logitech ska det här fungera lika bra.

Kräver jobb och bra ljus

Sanningen är att… nja, under precis rätt förhållanden så funkar det, men helt problemfritt är det inte. Det krävs att du har bra belysning på ansiktet och stora kontraster mot bakgrunden som inte får vara för varierad. Vi råkade ut för en hel del märkliga resultat, som att halva ansiktet eller delar av våra kläder försvann. Speciellt om vi rörde oss lite i bild.

Logitech C922 Pro Stream
Efter några försök fick vi till ett nästan acceptabelt urklipp. För riktigt bra kvalitet behövs mer jobb och bättre förhållanden både vad gäller ljuset och bakgrunden.

Men noga uppsatt och med rätt belysning funkar det i alla fall hyfsat. Ska du ha ett litet urklippt ansikte i hörnet av skärmen när du strömmar spel på Twitch gör den jobbet. Det slår absolut inte ett riktigt färgfilter och en greenscreen, och om det kan matcha Intel Realsense-teknik eller inte får vi se när vi får tag på en av de webbkameror som kör det.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning