Det hände när jag var utomlands. Jag hade tagit datorn med mig till ett kafé i Tallinn för att jobba, och när jag skulle börja bocka av min långa att göra-lista visade det sig att jag inte kom ut på nätet.

Nej, det var inte kaféets uppkoppling som krånglade. I stället hade den senaste Windows-uppdateringen fått drivrutinen till datorns trådlösa nätverkskort att sluta fungera.

Om jag hade befunnit mig hemma eller på jobbet hade problemet varit mindre. Då hade jag kunnat använda internet via kabel eller laddat hem en uppdaterad drivrutin via min stationära dator. Jag hade också kunnat jobba vidare på en annan dator – och löst problemet vid ett mindre stressat tillfälle.

Men här, på ett kafé i Tallinn utan uppkoppling, var mina möjligheter begränsade. Jag tittade på klockan och insåg att stadens elektronikvaruhus hade stängt, så jag kunde inte ens gå och köpa ett externt nätverkskort.

Ja, det finns som bekant lägen när Windows-uppdateringar kan skapa problem – eller bli rena katastrofen. I tidigare versioner av Windows var det här inget problem. Här kunde vi användare själva välja när en Windows-uppdatering skulle starta och vi kunde alltså uppdatera vid det tillfälle som passade bäst.

I och med Windows 10 försvann de här möjligheterna. I företagsversionen av Windows 10 finns den visserligen kvar, men i standardversionen sker nu alla uppdateringar automatiskt. Plötsligt börjar datorn hämta hem stora filer, och plötsligt startar en uppdateringen. Det här kan vara vid ett högst olämpligt tillfälle. Till exempel när man befinner sig på ett kafé i Tallinn.

Naturligtvis förstår jag varför Microsoft har gjort uppdateringarna obligatoriska. Många användare valde tidigare konsekvent att ignorera alla uppdateringar – vilket gjorde datorn osäker.

När allt fungerar sker uppdateringen i bakgrunden, utan att vi behöver bry oss. Det här är förstås utmärkt. Men vad som upprör mig är att jag inte längre har makten över min egen dator. Det som stör mig är att jag inte på något sätt kan hindra Microsoft från att tafsa på min dator.

Det finns nämligen tillfällen då man absolut inte vill uppdatera – till exempel på resande fot. Att göra det möjligt att tillfälligt stoppa uppdateringar borde inte vara omöjligt.

När Microsoft nyligen släppte den stora Windows 10-uppdateringen Anniversary Update var en av nyheterna något som kallas för Aktiva timmar. Här går det att ställa in så att man slipper uppdateringar och omstarter under exempelvis arbetstid. Det var en välkommen nyhet. Problemet är att gränsen går vid tolv timmar.

Läs mer: Så här använder du funktionen Aktiva timmar.

Själv efterlyser jag funktionen Aktiva dagar. Det borde alltså gå att sätta Windows-uppdateringarna på paus i ett antal dagar. Det här skulle bespara många av oss både krångel och oro.

Men hur gick det då på mitt Tallinn-kafé? Jo, med hjälp av den klassiska gamla funktionen Systemåterställning lyckades jag bli av med den senaste Windows-uppdateringen, och plötsligt gick det att surfa igen.

Men jag fruktar förstås att något liknande ska hända nästa gång jag åker bort – utan en möjlighet att hindra Microsoft från att tafsa på min dator.