Datorer med Intels nya Kaby Lake-processorer är så sakta på väg ut i handeln, men vi får vänta ett litet tag till på att se vad de i går för.

Under tiden passar vi på att kolla in vad fortfarande tappert kämpande konkurrenten AMD har för sig. De introducerade även de en ny processorfamlij nyligen, men i sedvanlig ordning hamnade de lite i skymundan.

Ridge gånger två

Det handlar faktiskt om två processorserier. Dels Bristol Ridge för lite kraftfullare laptops, dels Stony Ridge för mer strömsnåla. I bägge fallen rör det sig om det AMD kallar för en ”APU”, vilket innebär att den har processor och Radeon-grafik integrerad. Vad som egentligen skiljer detta från Intel, som har sin egna HD Graphics i sina processorer är svårt att säga. AMD:s plattform sägs dock utnyttja grafikkretsen mer även i vanlig datoranvändning.

Vi har här testat en dator med den hittills mest vanligt förekommande men också minst kraftfulla Bristol Ridge-processorn, AMD A10-9600P. Den har fyra kärnor som är klockade till 2,4 GHz med dynamisk överklockning upp till 3,3 GHz, samt Radeon R5-grafik.

HP Notebook 17-y005no
Dvd-enhet hör inte till vanligheterna nuförtiden, men här håller HP på traditionerna.

Enklast möjliga
Datorn är en 17-tummare, kommer från HP och heter helt enkelt HP Notebook 17 (eller bara HP 17 enligt Prisjakt.nu och vissa butiker). HP har ett gäng olika serier bärbara datorer, där Notebook är enkla budgetdatorer, Pavilion är lite dyrare och elegantare, Omen är för gaming och Spectre och Envy satsar på hög lyxfaktor. Vi förväntade oss med andra ord en hel del plast och kvalitetskompromisser här, men faktum är att även om plastigheten i chassit är påtaglig så ser Notebook 17 riktigt bra ut. Den är dessutom bekväm att bära runt och jobba på.

Det finns dock ett undantag: musplattan är bland de uslaste vi någonsin haft den äran att testa. Det är synd det, för tangentbordet är i stället riktigt bra, om än utan bakbelysning.

Musplattan har dålig respons, kräver våld för musklick, laggar konstant och är designad som en sömlös del med resten av ytan under tangentbordet, så vi ser inte var den är tänkt att sluta. Men en så här pass stor dator är ändå inget du köper för minimal vikt, utan troligen för att ha som flyttbar dator hemma. Då rekommenderar vi en usb- eller bluetooth-mus.

HP Notebook 17-y005no
Vi får ethernetport, hdmi och tre usb-portar varav två på vänster sida.

Snygg skärm
På plussidan kan vi räkna in en övertygande ips-skärm i 1080p hd-upplösning och jämna neutrala färger som gör den idealisk för surf och kontorsjobb. Den har lite svag kontrast för att leverera optimal bioupplevelse, men är du inte för kräsen så gör en ett helt ok jobb med sådant också. Maximala ljusstyrkan är också rätt så beskedlig, så inomhusanvändning rekommenderas.

Datorns inbyggda högtalare är enkla och har kraftfullt mellanregister på bekostnad av bas och diskant. Ljuset är lite skrälligt, men passar bra för röst, till exempel för Skype-samtal. Synd bara att den då har en ganska medioker webbkamera och mikrofon. Men är det budget så är det.

HP Notebook 17-y005no
HP Notebook 17 är helt i plast. Den räfflade ovansidan är inte så skön att hålla i, men ser faktiskt riktigt snygg ut på lite avstånd.

Datorn har tre usb-portar varav en är usb 3.0. Det är godkänt för en budgetdator, men känns lite i underkant. Här hittar vi också fast nätverksport och en dvd-brännare, två saker som börjar bli alltmer sällsynt även på stora bärbara datorer.

Nätverket är tyvärr vara på 100 megabit, så faktum är att det kan gå snabbare trådlöst, då Notebook 17 har stöd för ac-wifi.

Inget prestandamonster

Så allt som allt är det här en redig men inte helt perfekt budgetdator att stoppa in en prisvärd processor i. Hur står sig AMD A10-9600P? Prestandamässigt landar vi ungefär i samma klass som en dubbelkärnig Intel Core i3 eller Core i5, men med lite bättre grafikprestanda. Det faktum att A10-9600P har fyra kärnor hjälper också upp flytet och prestanda i vissa situationer.

Den här datorn har också ett separat kraftfullare grafikkort, AMD Radeon R8 M445DX, som ger den hyfsade spelprestanda för enklare och äldre titlar, men som inte räcker till när vi utsätter den för tyngre utmaningar.

Med lite kraftfullare grafik, fyrkärnig processor, mekanisk hårddisk och stor skärm blir batteritiden lidande, och vi får ut mellan drygt en och knappt sex timmar beroende på arbetsbörda, skärmljusstyrka med mera.

HP Notebook 17-y005no
Tangentbordet i (nästan) alla HP-datorer håller hög klass, och här är det ovanligt bra för att vara en prispressad dator. Vi får inte bakbelysning, men väl HP:s typiska dioder i caps-lock och liknande tangenter.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning