Även om ssd:er och molnlagring är framtidens melodi är det i vissa sammanhang inget som slår en gammal hederlig mekanisk hårddisk. Det är en beprövad och billig teknik som räcker långt i de allra flesta sammanhang. Speciellt för att lagra stora volymer data till ett bra pris.

Du behöver numera inte någon stor hårddiskkluns inmonterad i stationära datorn för att kunna lagra rejält med data och det krävs inte heller någon bjässe till nas eller skrivbordsdisk. Det har under flera år funnits snygga, behändiga 2,5-tumsdiskar i externt skal som du kopplar till datorn med usb 3.0. Och med konkurrens från större och större ssd:er, flash-minnen och molnalternativ har de sakta men säkert blivit billigare och billigare.

Terabyte under tusenlappen

Du får i dag en till två terabyte usb-disk i fickformat för under en tusenlapp. En vanlig notebook har för det mesta en ssd på 128 eller 256 gigabyte. Det innebär att du på en liten extern hårddisk kan göra en total backup av den minst fyra gånger om.

Medier vi hanterar blir också större och större. Är du en aktiv användare av mobilkameran och använder nya telefonen för att filma ditt liv i 4k, så behöver du någonstans att avlasta och arkivera rejäla mängder videofiler.

Snart kommer dessutom både hi-res-audio och video med 4k och hdr i digitala nerladdningar. Allt gör det möjligt att fylla datorns disk till bredden igen.

Diskar
En extern hårddisk i 2,5-tumsformat är en till två centimeter tjock och ungefär lika stor och tung som en smartphone.

Mängder av tillverkare

Så visst kan det finnas anledning att skaffa en extern disk. Men vilken ska du välja? Det finns galet många tillverkare med både namn du hör var dag, och sådana som du aldrig har hört talas om. Och de ser ut att fungera, se ut och kosta ungefär lika mycket. Är det någon kvalitetsskillnad? Får man något extra på köpet från någon av dem? Och är de alla lika, snabba, säkra och stabila att använda?

För att ta reda på det tog vi in ett axplock av de mest populära små externa diskarna som säljs i svenska butiker just nu. Vi valde att begränsa oss till diskar med usb 3.0-anslutning. Detta eftersom i princip varenda dator har det nu för tiden. Har du en gammal dator så fungerar de även med usb 2.0, så länge usb-porten inte är av en strömsnål typ. Däremot tycker vi ännu inte att det är läge att börja testa diskar med usb 3.1 och lilla usb typ c-kontakten, eftersom den inte har slagit igenom på någon bred front ännu.

Hastighet mindre viktigt

I vårt test mätte vi givetvis diskarnas prestanda, dess läs- och skrivhastighet och söktider. Men det var inte det viktigaste i testet och utgör bara en liten del av det sammanlagda betyget. Det viktigaste var istället det praktiska och det ekonomiska. Får vi mycket för pengarna? Hur är disken att hantera i vardagligt bruk? Är den bekväm att bära med sig? Får vi extra hjälpmedel som backupprogram, säkerhetsfunktioner och så vidare? Och oavsett hur snabb den är, verkar den pålitlig?

På den sista punkten kan vi faktiskt ge nästan alla diskarna (med ett förvirrande undantag, läs vidare!) i testet en stor tumme upp. Efter flitigt användande i ett par dagar med varje hade vi inga problem med sådant som genom tiderna har drabbat externa diskar – inkopplingsproblem, svårighet att få ström via usb, eller ojämna prestanda på grund av dålig kvalitet på styrelektroniken.

Usb typ c
Diskarna i detta test har alla (förutom en) mikro usb 3.0-utgång, och medföljande kabel till vanlig stor usb 3.0-kontakt. Men vill du ansluta till en usb 3.1 eller thunderbolt 3-port med typ c-kontakt är det lätt att skaffa en adapter eller en extra kabel för runt hundralappen. De säljs i de flesta större elektronikbutiker.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte på Prisjakt.nu efter externa hårddiskar i 2,5-tumsformat med usb 3.0-kontakt, 1-2 TB lagringsplats och ett maxpris på 1 000 kronor. Vi valde ut diskar som gick att köpa hos minst två stora, rikstäckande butiker, och försökte få tag på dem direkt från respektive tillverkare. Efter dålig respons vände vi oss till Cdon.com, som har ett stort urval av de diskar vi sökte i lager och kunde ställa upp med fyra till. En åttonde disk lånades in privat.  

Diskarna testades på en dator med 128 GB ssd, Intel Core i5 och Windows 10 Home. Prestanda mättes med HD Tune Pro, samt med läsning och skrivning av filkataloger med manuell tidtagning. Vi testade utöver det att spela upp 4k-film, göra filsökningar på disken och filbackup till den, antingen med medföljande program eller med Windows backupfunktioner.