Toshiba Canvio Premium

Läckra Canvio lockar med hög hastighet

Med Canvio Premium vill Toshiba, som namnet antyder, bjuda på lite lyx och premium-känsla. Och det tycker vi att de lyckas med. Det är en snygg och slimmad disk med skönt solid känsla och snygga avfasade kanter med metallglans. En cirkelformad statusdiod i ena hörnet och en Toshiba-logga i relief gör att den sticker ut designmässigt. Undersidan är dock i plast, med lätt välvd form och fyra gummifötter.

Toshiba Canvio Premium
Toshiba Canvio Premium

Den är dyr för att vara en 1 TB-enhet, men det kan finnas orsaker att välja den ändå – och inte bara för designen. Canvio är den klart snabbaste disken i testet, med läshastigheter stadigt över 1000 MB/s och korta söktider. Den är dock tyvärr inte så tyst i drift – ytan surrar enerverande när den är inkopplad.

Här får vi också tre separata program, ett för låsning och lösenordsskydd av disken, ett riktigt bra backupprogram och Pogoplug. Det senare är ett program som gör att du kan få fjärråtkomst till disken via en molntjänst när den är inpluggad i en dator med internetuppkoppling. Ntfs-drivrutiner för Mac medföljer också, men Toshiba säljer dessutom en separat Mac-version med OSX-programvara på.

Förutom disken får vi med en liten påse att stoppa den i, samt en adapter så att du kan plugga in den i datorer med nya usb typ c-anslutningen.

Fakta Toshiba Canvio Premium

Kontakt: www.toshiba.se
Lagringsplats: 1 TB
Filsystem: NTFS
Gränssnitt: Usb 3.0
Program på disken: Backup, kryptering, fjärråtkomst
Storlek: 10,9 x 7,8 x 1,3 cm
Vikt: 230 g
Hastighet, läsning: 122,3 MB/s
Hastighet, skrivning: 118,2 MB/s
Hastighet, sökning: 14 ms
Övrigt: Adapter till usb typ c, bärpåse
Pris: 736 kronor hos Proshop.

plus

Elegant design.
Bra programutbud.
Usb c-adapter.
Bra prestanda.

minus

Något högljudd.
Dyr.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10