Vanliga batterier

Ett vanligt, oladdningsbart batteri består enkelt förklarat av ett metallhölje med spännande ingredienser inuti (till exempel zink, kaliumhydroxid, silveroxid och annat, beroende av vilken typ av batter det handlar om).

Batterier

När plus- och minuspolen på batteriet kopplas ihop i den pryl du stoppar in det i startar en kemisk process. Denna process gör att elektroner börjar röra sig från minuspolen i batteriet, genom prylen och tillbaka till batteriet genom pluspolen. Detta pågår tills spänningen mellan polerna har jämnats ut och inga fler elektroner kan pressas ut. När detta händer är det vanliga batteriet förbrukat och bara att slänga.


Uppladdningsbart batter

Laddningsbara batterier

Laddningsbara batterier (håll ut, vi kommer snart till litiumjonbatterierna!) fungerar på samma sätt som vanliga batterier, men de innehåller andra kemiska ämnen (nickel, järn, natriumhydroxid, för att nämna några) som gör att den process som skapar elektriciteten går att backa när batteriet är urladdat. Den här processen går att göra om hundratals gånger, men för varje gång tappar batteriet något av sin kapacitet och kommer till slut att dö.


mobilbatterier

Litiumjonbatteri

Det här är den vanligaste typen av batteri som du hittar i teknikprylar som datorer och mobiltelefoner. Precis som andra batterier består litiumjonbatterier av en eller flera celler som genererar ström. Cellerna har en plussida (anod) och en minussida (katod). Däremellan finns något som kallas elektrolyt. När batteriet laddas eller används så frigörs litiumjoner som rör sig genom elektrolyten och elektroner som rör sig i motsatt riktning.

De här två processerna är beroende av varandra vilket betyder att när du stänger av prylen du använder så stoppas inte bara elektronerna, utan även litiumjonerna. Till skillnad från vanliga enkla batterier så har litiumjonbatterier en inbyggd kontroll som hindrar batteriet från att överladdas, överhettas och eventuellt explodera.


När uppfanns litiumjonbatteriet?

Den första idén till ett litumbatteri kom från en herre vid namn Stanley Whittingham på 1970-talet. Han fick dock inte idén att flyga och den första litiumbattericellen presenterades istället 1980 på Oxfords universitet av två herrar vid namn John Goodenough och Koichi Mizushima. De första ordentliga batterierna för kommersiellt bruk togs fram av Sony på 1990-talet.

Nästa sida: För- och nackdelar med litiumjon - och därför kan de explodera

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning