Vi har precis börjat vänja oss vid begrepp som beamforming och mu-mimo som begrepp att hålla reda på i wifi-routrar, men nu kommer nästa teknik att lägga på minnet. För här är första hemmaroutern med IEEE:s nästa standard 802.11ad, eller mer populärt kallat wigig.

Vi har testat en wigig-pryl tidigare, HP:s Advanced Wireless Docking Station som använde samma teknik för att koppla ihop skärm och tangentbord och så vidare med en Windows-surfplatta på ett smidigt och trådlöst sätt. Men det var en sluten lösning bara för det och inte en generell router. Vi kunde inte använda den för att till exempel surfa med valfri dator.

Tidig ad-debut

TP-Link Talon AD7200 är den första routern i sitt slag, som kombinerar vanlig dual band ac-router med ett nytt 60 GHz frekvensband och nya standarden 802.11ad som kan leverera extremt mycket högre hastigheter.

Till det yttre är Talon AD7200 extremt lik den TP-Link-router vi testade för några månader sedan, Archer C3200. Den använder samma kompakta chassi och har även den fast monterade utfällbara antenner, men här åtta stycken (plus en intern som är dold inne i lådan) antenner istället för sex. Står den på ett bord ska de vara uppfällda, men hänger du routern på väggen fäller du in dem, vilket gör den ovanligt smidig att placera på det sättet.

TP-link Talon AD7200
Routern har en antenn på insidan, och åtta antenner på utsidan, som du slipper skruva dit själv. Bara plugga in, fäll upp och du är igång.

Vi gjorde våra tester främst i bordsläge, men kunde inte se att vi tappade i prestanda när vi ställde den på högkant med antennerna infällda. Det är möjligt att maxkapaciteten påverkas av antennernas läge, det kan vi inte säga något om, eftersom vi bara hade en enhet att testa wigig-uppkopplingen på.

Svårt att hitta testklient

Vi testade Talon AD7200 med den hittills enda bärbara pc vi hittat med 802.11ad-nätverkskort inbyggt, en specifik version av Acer Travelmate P678 som skickades hit ifrån Italien. Travelmate P678 finns att köpa i Sverige, men tyvärr inte en version med detta nätverkskort, utan här är det vanligt ac-wifi som sitter i de modeller som säljs. Och vi har inte hört något om att det strax skulle vara på väg i bred front i datorer, plattor och mobiler.

Så än så länge kanske inte 802.11ad är något du direkt behöver där hemma, men det är onekligen roligt att se vad tekniken går för. Och visst går det undan. Vi surfar på en 1 gigabits fiberanslutning och lyckas utan problem maxa ut bredbandsuppkopplingen, och vi testar att ladda filer från en snabb extern ssd-drive ansluten till en av routerns två usb 3.0-portar, och då går det ännu snabbare.

TP-link Talon AD7200
Så här behändig och diskret ser routern ut när vi fäller in antennerna. Hänger du upp den på en vägg är det så de ska vara riktade. 

Går bra att vänta ett tag

Vad ska du med en wigig-router till? I dagsläget, inte så mycket. Men när det börjar komma datorer, bryggor och adaptrar som kan utnyttja det så finns det en del påtagliga fördelar. Nedladdningshastigheter från snabb internetuppkoppling och överföringar från lokal nas är givetvis en. I teorin kan du överföra en 1GB stor fil på bara tre sekunder.

Du kan också få stabila och pålitliga 4k-strömmar, i framtiden även med hdr, som annars kan kräva fast nätverk. Slutligen får du mycket kortare och mer stabila ping-tider, vilket är värdefullt för online-spelande. Kort och gott kan du klippa många flera fasta nätverkskablar.

Som alltid med wifi handlar det inte om att hela bandbredden på 4,6 gigabit används till varje dator, utan vad du som mest kan få ut av den om du ansluter flera på en gång. Här är det mottagaren och antennen i datorn som sätter begränsningen, men vi kommer upp i hela 1,2 gigabit per sekund. Ansluter vi istället med en fast nätverkskabel till samma router kommer vi bara upp i 989 megabit. Så ja, nu är wifi snabbare än gigabit Ethernet. En lätt hisnande tanke.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning