Det har blivit ännu lättare att ta en skärmdump på specifika ytor i Windows 10. Du kan nu använda Windows-tangenten + skift + S för att få upp en ruta som du själv kan justera för att bestämma vilken del av skärmen som ska avbildas. Ungefär som Skärmklippverktyget, alltså, men nu med tangentbordsgenväg!

Dessutom ska både rektanglar och mer fristående former gå att göra. Efter att du markerat det du vill avbilda kan du ta in bilden i Microsofts Screen Sketch, som numera är en app. Där finns verktyg för annotering och delning av dina skapelser. När funktionen lanseras skarpt vet vi ännu inte – du får hålla till godo med följande funktioner så länge:

Fyra sätt att ta en skärmbild i Windows 10:

  1. Windowsklassikern är tangenten Print Screen (ibland PrtScr). Tryck på den, öppna valfritt ritprogram (Paint går bra) och klistra in med ctrl+v.
     
  2. Om du har flera skärmar, är en variant är att använda tangentkombinationen Alt + PrtScr för att bara ta en bild av det aktuella fönstret.
     
  3. Med kombinationen Windows + PrtScr sparas bilden direkt i mappen Bilder/Skärmbilder.
     
  4. Använd det inbyggda lilla programmet Skärmklippverktyget, som låter dig välja exakt vad du vill avbilda och dessutom kan ta en fördröjd bild. Använd kortkommando Windows-tangenten + skift + S.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 489 kr.

Bästa pris just nu: 1150 kr