Det har blivit ännu lättare att ta en skärmdump på specifika ytor i Windows 10. Du kan nu använda Windows-tangenten + skift + S för att få upp en ruta som du själv kan justera för att bestämma vilken del av skärmen som ska avbildas. Ungefär som Skärmklippverktyget, alltså, men nu med tangentbordsgenväg!

Dessutom ska både rektanglar och mer fristående former gå att göra. Efter att du markerat det du vill avbilda kan du ta in bilden i Microsofts Screen Sketch, som numera är en app. Där finns verktyg för annotering och delning av dina skapelser. När funktionen lanseras skarpt vet vi ännu inte – du får hålla till godo med följande funktioner så länge:

4 sätt att ta skärmbild i Windows 10:

  1.  Windowsklassikern är tangenten Print Screen (ibland PrtScr). Tryck på den, öppna valfritt ritprogram (Paint går bra) och klistra in med ctrl+v.
  2. Om du har flera skärmar, är en variant är att använda tangentkombinationen Alt + PrtScr för att bara ta en bild av det aktuella fönstret.
  3. Med kombinationen Windows + PrtScr sparas bilden direkt i mappen Bilder/Skärmbilder.
  4. Använd det inbyggda lilla programmet Skärmklippverktyget, som låter dig välja exakt vad du vill avbilda och dessutom kan ta en fördröjd bild. Använd kortkommando Windows-tangenten + skift + S. Sedan kan du dra med musen och markera vilket område som ska sparas. Klistra in i valfrit bildprogram med ctrl+v.

Så fungerar Klipp & skissa i Windows

Om du vill ta en bild av din skärm eller en del av den finns det många metoder. Genom åren har det funnits och tillkommit olika sätt att skapa en så kallad skärmdump i Windows, från den klassiska och uråldriga Print Screen-tangenten till verktyg av olika slag.

I Windows senaste version, höstuppdateringen från förra året med versionsnummer 1809, har det introducerats ytterligare ett verktyg för ändamålet. Det heter Klipp & skissa och du hittar det i startmenyn eller ännu enklare genom att bara klicka på startknappen och börja skriva programmets namn. Så här använder du det:

Klipp och skissa skärmdump

1. Klicka på Nytt i programmets övre vänstra hörn för att ta en bild av skärmen. Du kan välja på att ta bilden omedelbart eller att vänta tre eller tio sekunder.
2. I en liten verktygsruta högst upp kan du nu välja att göra ett rektangulärt klipp, friformsklipp eller ett klipp av hela skärmen.
3. I de två första fallen presenteras en markör i form av ett kryss som du använder för att rita upp området du vill fånga.
4. Din bild hamnar i programmet, där du har tillgång till enkla antecknings- och redigeringsmöjligheter, samt knappar för att spara och dela.

Extratips 1: Ytterligare två sätt att starta programmet är med tangentkombinationen Windows + Skift + S eller genom att öppna Åtgärdscenter längst ned till höger i aktivitetsfältet och klicka på Skärmklipp. Du kommer då direkt till Steg 2 och den bild du tar hamnar i urklipp. Du kan klicka i rutan nere till höger för att öppna den i programmet.

Extratips 2: Vill du ha ännu ett sätt att starta programmet, klicka på de tre prickarna och välj Inställningar. Klicka på Använd PrtScn-knappen för att starta skärmklipp. Godkänn appväxlingen och ställ reglaget vid Print Screen-genväg i läge .