Vill du ta en skärmdump, alltså spara en bild av det du ser på skärmen? Det här kan exempelvis vara smart om du behöver support och vill visa hur det ser ut på din skärm.

I Windows 10 och 11 finns det många vägar att gå, men ett tips är att memorera kortkommandon Windows+Skift+S, som öppnar det mest användbara verktyget.


Windows 11

Så tar du skärmdumpar direkt

Det enklaste sättet i både Windows 11 och Windows 10 är att använda Skärmklippsverktyget (kallas även Klipp & Skissa).

HUR? Tryck på Startknappen, leta upp appen Skärmklippsverktyget och tryck på Nytt. Du kan även använda det praktiska snabbkommandot Windows+Skift+S. Oavsett hur du gör ser du fem knappar:

  1. Ta ett rektangulärt skärmklipp av det område som du ritar genom att hålla musknappen nedtryckt och dra nedåt.
  2. Gör samma sak men låter dig göra markeringen som en fri form. Även här ritar du alltså upp det område du vill fånga.
  3. Ta en skärmdump av det fönster du pekar på.
  4. Spara hela skärmens bild.
  5. Stäng menyn utan att ta någon skärmdump.


Windows 11

Redigera din skärmdump...

Den skärmdump som du har tagit kan du använda i valfritt program genom att klistra in (Ctrl+V). Du kan även öppna bilden i Skärmklippsverktyget för att redigera den.

HUR? När du har tagit ett skärmklipp enligt ovan ser du en avisering nere till höger. Klicka på den så öppnas Skärmklippsverktyget och du kan göra lite enkel redigering. Med verktygen kan du rita, markera med en överstrykningspenna och radera med ett suddgummi. Du väljer färg och storlek på verktygen med hjälp av respektive nedåtpil. Det finns även en linjal för att mäta, ett verktyg för att skriva med touch-penna och ett beskäringsverktyg. Gör du fel kan du förstås ångra (och göra om) med de sista två knapparna.


... och spara eller dela

Oavsett om du har redigerat din skärmdump eller inte kan du spara och dela den.
HUR. Tryck på de tre prickarna uppe till höger i Skärmklippsverktyget så kan du spara, skriva ut eller dela bilden med andra via exempelvis mejl. Du kan även välja Öppna med för att redigera bilden i ett mer avancerat bildprogram.


Använd fördröjning

Ett alternativ till att ta skärmdumpen direkt är att göra det med en fördröjning. Det här kan vara bra om du vill göra någon justering på skärmen innan klippet tas.

HUR? Öppna Skärmklippsverktyget och välj fördröjning med knappen längst till höger. Som du välja mellan olika lång tid. Välj sedan vilken sorts klipp du vill ta med mitten-knappen och tryck sedan på Nytt. Efter den tid du valt tas nu skärmklippet. I Windows 11 tas det inte direkt, utan i stället öppnas verktygslådan med fem knappar (se ovan).


Windows 11

Använd Print Screen smartare

Som standard används tangenten Print Screen (PrintScrn) för att ta en skärmdump av hela skärmen – och du får sedan klistra in den i valfritt program. Känns det här gammaldags kan du välja att i stället starta Skärmklippsverktyget med Print Screen-tangenten.

HUR? Öppna Inställningar och välj Hjälpmedel, Tangentbord. Gå ned till Använd PrintScrn för att starta skärmklipp och aktivera funktionen.


Spara skärmdumparna direkt

För dig som vill ta många skärmdumpar i ett svep kan ovanstående metoder kännas onödigt långsamma, men lyckligtvis finns det ett alternativ som är snabbare.

HUR? Tryck ned Windows+PrintScrn så tas automatiskt en skärmdump av hela skärmen och den sparas i mappen Bilder, Skärmbilder.


Använd Åtgärdscenter

I Windows 10 finns ytterligare ett sätt att starta skärmklippsverktyget.

HUR? Tryck på Åtgärdscenter (längst ned till höger i aktivitetsfältet) klicka på Skärmklipp.


Kör en klassiker...

Att använda de "nya" verktygen är inget måste – du kan fortfarande använda den klassiska sätten för att ta en skärmbild.

HUR? Windowsklassikern är tangenten Print Screen (ibland PrtScr). Tryck på den, öppna valfritt ritprogram (Paint går bra) och klistra in med Ctrl+V.


... i ett enda fönster

Tipset ovan tar som bekant en bild av hela skärmen. Det går dock även att välja att bara ta en bild av det aktuella fönstret. Det här kan vara en bra variant om du har flera skärmar.

HUR? Använda tangentkombinationen Alt+PrtScr och gör sedan på samma sätt som ovan.