Det är inte ofta vi får se en helt ny formfaktor för pc-datorer, men på senare år har vi blivit bortskämda med vikbara datorer, Windows-surfplattor och senast helgalna lösningar som kraftfulla ryggsäcksdatorer för vr, även om vi än så länge bara har sett det på bild. 2015 kom också ryggsäcksdatorns raka motsats, datorstickan eller pinndatorn som den ibland kallas.

Den första som kom, Compute Stick från Intel, var kort och gott världens minsta stationära dator. Den är stor som ett usb-modem för mobilt bredband eller en liten avlång tändare, men har samma prestanda som många Windows-plattor och enklare bärbara med Atom-processor. Den är snabb nog för att surfa med eller köra Office-program och den kan spela upp en och annan Netflix-film, men diskutrymmet är begränsat och den är ingenting för tung multitasking.

Plugga in och göm undan

En hdmi-kontakt i ena änden gör att du kan plugga in stickan direkt i en skärm, projektor eller tv. Det är dock få skärmar där det är praktiskt möjligt, då pinnarna inte är smala nog för det. Lyckligtvis levereras alla vi sett hittills med en liten förlängningskabel för hdmi, så att pinnen kan hänga som en dongel eller i vissa fall monteras fast på baksidan av en skärm.

Det pratas ofta om datorstickor som något att ta med sig mellan olika skärmar eller för presentationen i konferensrummet. Att flytta runt pinnen blir dock lite mindre praktisk med tanke på att du trots allt måste ha elsladd med adapter i ett vägguttag, och som minst ett bluetooth- eller usb-tangentbord.

Det finns lösningar i flera av pinnarna för att fjärrstyrning med mobilen och det finns även bra tredjepartsappar för det. Men du måste fortfarande först ställa in datorns wifi varje gång du flyttar den till en ny plats. Och för det krävs ett tangentbord.

En mer trolig användning för datorstickan är som en minimal och diskret surfdator, fast monterad på en datorskärm, eller som mediacenter-dator baktill på tv:n. Då räcker det med att du kopplar in och kopplar upp en gång, sedan har du en billig och behändig komplett pc som funkar utan att ta upp plats eller ens synas.

Snabbare och dyrare, lika liten

Ett år efter den första lanseringen har Intel kommit med sin nya generation Compute Stick, och flera datortillverkare har också släppt sina egna modeller, baserade på Intels nya kompakta chipset. Intels senaste generation lägger dessutom i en helt ny växel både när det gäller prestanda och pris, med ett par modeller som fått Core m-processor. Men företaget säljer också fortfarande mer prispressade Atom-alternativ.

Här har vi testat några av de mesta populära datorstickorna just nu, med prislappar från under tusenlappen och upp till hela 4 000 kronor för den allra mest kraftfulla. De flesta ligger dock just mellan 1000 och 1500 kronor, med liknande funktioner och hårdvara. Är det någon skillnad på dem? Vad klarar de av och hur praktiskt är det att använda en? Och är en fyra gången så dyr pinne verkligen fyra gånger så bra? Här får du svaren.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare av datorstickor som sålde modeller med Windows 10 eller senaste versionen av andras operativsystem. Hade tillverkare två signifikant olika modeller bad vi dem ställa upp med bägge. Av de inbjudna tillverkarna var det ett flertal som inte svarade eller som inte hade en enhet att skicka in. Vi kompletterade då testet med två datorer som vi lånade från lokala butiker.

Datorerna testades fabriksnya i obrutna förpackningar, och uppdaterades till senaste version av Windows 10 respektive Chrome OS. Windows-datorerna prestandamättes med Cinebench 11.5 och HD Tune Pro, och samtliga datorer bedömdes manuellt med arbete i Office-program (online-Office för Chromebit), uppspelning av Youtube via webbläsare, surf på diverse nyhetssajter och uppspelning av Netflix-filmer i 1080p med respektive systems standardapp.

Uppdatering 2017-05-22: Detta testet publicerades ursprungligen i oktober 2016. Sedan dess har två av de testade produkterna utgått: Lenovo Ideacentre Stick 300 och Modecom Free PC. Vi har valt att ta bort båda från testet.