Asus Chromebit CS10

Utmanare med Googles system

Vi börjar med något lite annorlunda. De flesta datorpinnar kör antingen Windows 10 eller levereras utan operativsystem, så att du kan installera vad du vill på dem, till exempel Linux. Asus Chromebit kör istället som namnet antyder Chrome OS, och är med andra ord en så kallad Chromebox, fast i pinn-format.

Det är en riktigt lyckad kombination. Chromebook och den stationära motsvarigheten Chromebox är inget som användaren förväntar sig särskilt mycket prestanda ur och eftersom allt man gör i den är molnbaserat behövs det väldigt lite lagring. Chromebit har inte heller sd-kortläsare, vilket flera av Windows-konkurrenterna har.

Asus Chromebit CS10
Asus Chromebit CS10

Förutom hdmi och ingång för ström har pinnen bara en utgång, en usb 2.0-port baktill. Därför kommer du behöva investera i mus och tangentbord på bluetooth för att på ett praktiskt sätt kunna använda Chromebit, alternativt skaffa en usb-hubb.

Chromebit kör en arm-baserad processor, Rockchip RK3288C med fyra processorkärnor. Chrome OS brukar underprestera på arm-datorer, och de flesta Chromebook-modeller kör istället Pentium- eller Celeron-processor.

Men här gör Asus ett hyfsat jobb, och vi kan spela upp 1080p-video med bra kvalitet, surfa på tunga webbsidor utan allt för mycket väntetider och hackande, och köra Googles och Microsofts online-versioner av kalkylprogram och ordbehandlare godkänt smidigt.

Fakta Asus Chromebit CS10-B010C

Kontakt: www.asus.se
Processor: Rockchip RK3288C, 1,8 GHz quad core
Grafik: Mali T764
Minne: 2 GB ddr3
Lagring: 16 GB emmc
Minneskortplats: Nej
Anslutningar: Hdmi, usb 2.0, ac in
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: 100 GB Google Drive i 2 år
Storlek: 12,3 x 3,1 x 1,7 cm
Vikt: 75 g
Pris: 1 030 kr

MÄTRESULTAT:
Cinebench, cpu: Ej mätt
Cinebech, grafik: Ej mätt
Disk, läsning: 44,8 MB/s
Ljudnivå: 0 dBa

plus

Lätt och kompakt.
Enkelt att installera och komma igång.
Ljudlös.
Snabb wifi.

minus

Chrome OS är ganska begränsat.
Bara en usb-port.
Ingen sd-kortläsare.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10