Asus Vivostick TS10

Smarta program lyfter Vivostick

PC för Alla Bäst i testAsus Windowsbaserade pinne Vivostick ser till det yttre ungefär ut som Chromebit, men med lite grövre mått. Asus skickar här också med en monteringssats för att fästa pinnen på skärmen. Vivostick har två vanliga stora usb-portar. Så länge du inte behöver plugga in extra tillbehör räcker det för tangentbord och mus. Lite unikt är att Vivostick har 3,5 mm-hörlurstuttag. Alla andra förlitar sig på hdmi-kontakten för att få ljud.

Prestandamässigt gör den inte bort sig, och är med sin fyrkärniga Atom x5-processor bara snäppet efter en Microsoft Surface 3. Det kommer man långt på, Vivostick TS10 klarar av det mesta från Office och surf till strömmad video utan problem. Vivostick har fläktkylning, men till skillnad andra pinnar som alltid har fläkten igång, så är den bitvis helt tyst. Det krävs dock inte mycket för att fläkten ska gå igång. Även då är den dock ganska dämpad.

Asus Vivostick TS10
Asus Vivostick TS10

Asus har valt att köra 64 bitars Windows. Det har fördelar och nackdelar. Vi får högre prestanda i vissa lägen men det tar upp mer plats på disken, som med sina 32 gigabyte inte är särskilt stor. Tyvärr har Asus valt bort sd-kortläsare även på Windows-pinnen.

För att skilja sig från mängden slänger Asus med ett par extra program och tjänster. Dels en egen fjärrkontroll-app till mobilen som både kan styra mus och tangentbord och fungera som en mediacenter-fjärrkontroll. Dels får du tillgång till 200 gigabyte extra molnlagring hos Asus. Det ska också finnas en fjärrskrivbordslösning, men den får vi trots idoga försök inte att fungera. Å andra sidan finns det ju bra gratis sådana.

Fakta Asus Vivostick TS10-B004D

Kontakt: www.asus.se
Processor: Intel Atom x5-Z8350, 1,44 GHz quad core
Grafik: Intel HD Graphics
Minne: 2 GB ddr3
Lagring: 32 GB emmc
Minneskortplats: Nej
Anslutningar: Usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset, mikro usb för ström
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Monteringssats för datorskärm, förlängningskabel hdmi, fjärrstyrning via app, 100 GB molnlagring
Storlek: 13,6 x 3,6 x 1,65 cm
Vikt: 73 g
Pris: 1 439 kronor hos Netonnet.

MÄTRESULTAT:
Cinebench, cpu: 1,15 poäng
Cinebech, grafik: 5,21 fps
Disk, läsning: 83,3 MB/s
Ljudnivå: 0-36 dBa

plus

Dubbla usb-portar.
Smart styrprogram.
Mestadels tyst kylning.
Prisvärd.

minus

Visst krångel med molntjänster.
Ingen sd-kortläsare.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
Betyg 4 av 5