Intel Compute Stick STK1AW32SC

Enkelt och problemfritt

I generation två av Compute Stick som Intel släppte under senvåren har de breddat utbudet, med snabba Core m-modeller (mer om de strax), men man har även kvar billigare, Atom-baserade pinnar.

Nya Compute Stick med Atom x5-processor har fått en ny tunnare design med mjukare och lätt rundade hörn, där föregångaren var en ganska kantig historia. Särskilt mycket mindre är den dock inte, utan vi pratar om en drygt decimeterlång pinne. På den har Intel fått plats med samma uppsättning anslutningar som Asus Vivostick, förutom anslutning för headset. Här är det som sagt hdmi-audio (eller usb/bluetooth-högtalare) som gäller.

Intel Compute Stick STK1AW32SC
Intel Compute Stick STK1AW32SC

Här får vi dock en sak som Vivostick saknade, en sd-kortläsare. Det är ett praktiskt sätt att expandera lagringsutrymmet på datorn, så att du kan spara bilder och dokument utan att behöva ta upp plats på den 32 gigabyte stora systemdisken, som lär behövas för Windows och installerade program.

Intels pinne har en lite långsammare processor än Asus, men verkar å andra sidan ha snäppet vassare grafik. Inget för spel, men det kan hjälpa till med video. Här kan vi till exempel spela upp 1440p Youtube-video utan att det börjar hacka, något som bara går med nöd och näppe med Vivostick och inte alls med Chromebit eller pinnarna från Lenovo och Modecom.

För det mesta håller sig kylningen lågmäld, men till och från kan den gå upp i varv och ger oss då ett rejält vinande ljud. Intels två pinnar har också bästa wifi-uppkopplingen i testet, med stabil och snabb 802.11ac-uppkoppling.

Mjukvarumässigt får vi Windows 10, och inte så mycket mer. Intel har en egen fjärrkontroll-app för mobilen, men den är ganska begränsad, och allt du kan göra med den är att använda den istället för ett tangentbord. Den är också knepig att ansluta till datorn, det kan bli problem i nätverk med subnät eller fel stängda portar.

Fakta Intel Compute Stick STK1AW32SC

Kontakt: www.intel.se
Processor: Intel Atom x5-Z8330, 1,44 GHz quad core
Grafik: Intel HD Graphics 400
Minne: 2 GB ddr3
Lagring: 32 GB emmc
Minneskortplats: Mikro sd
Anslutningar: Usb 3.0, usb 2.0, hdmi, mikro usb för ström
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home 32 bit
Övrigt: Förlängningskabel hdmi, tangentbord via app
Storlek: 11,4 x 3,8 x 1,2 cm
Vikt: 58 g
Pris: 1 499 kronor hos CDON.

MÄTRESULTAT:
Cinebench, cpu: 1,11 poäng
Cinebech, grafik: 9,92 fps
Disk, läsning: 101,4 MB/s
Ljudnivå: 33-36 dBa

plus

Dubbla usb-portar.
Snabb wifi.
Goda videoprestanda.

minus

Lite efter i cpu-prestanda.
Begränsad mobilapp.

Betyg 4 av 5