Intel Compute Stick STK2M3W64CC

Snabb, smart och dyr

Bra valDatorteknik krymper ständigt och i senaste uppsättningen av Compute Stick visar Intel det med stickor som har Core m-processorer. Det är en klart mer avancerad pinne, och har även 64 gigabyte disk, 64 bitars Windows, 4 gigabyte ram och kraftfullare grafikkort. Det finns också versioner för företaget med Vpro-stöd och Windows 10 Pro, men det vi har testat är en konsumentmodell.

Till det yttre ser den precis ut som den billigare Compute Stick, fast med ”Core m3” tryckt på sidan, och en lite annan uppsättning anslutningar. Till synes ser det snålt ut anslutningsmässigt, här har vi en vanlig usb 3-port och en usb typ c som strömadaptern kopplas till. Men det är en riktig usb-port, inte bara för ström, och på adaptern sitter det en inbyggd usb-hubb med två extra usb 3.0-portar. Så i praktiken har du tre, även om två sitter lite långt bort. 

Intel Compute Stick STK2M3W64CC
Intel Compute Stick STK2M3W64CC

Vår modell som har dubbelkärnig Core m3-processor är dubbelt så kraftfull som de bästa Atom-baserade pinnarna. Och då finns det även en Core m5-modell. Den stora disken och extra ram-minnet bidrar också till snabbare upplevelse.

Med den här modellen kan du även ägna dig åt enklare bildredigering, göra fler saker samtidigt, och utan problem koppla upp dig mot en större skärm. 4k-video går att spela upp i teorin, men det är på gränsen att det fungerar, det beror på format och komprimering. Även här får vi Windows 10 utan särskilt mycket extra program.

Det enda som talar emot Compute Stick med Core m är prislappen. Den är tre till fyra gånger så dyr som andra datorstickor. Men kanske som mest två gånger så bra. I dagsläget skulle vi nog vänta lite på att det kommer fler liknande pinnar från andra tillverkare, så att det kan bli konkurrens och prispress.

Fakta Intel Compute Stick STK2M3W64CC

Kontakt: www.intel.se
Processor: Intel Core m3-6Y30, 0,9 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 515
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 64 GB emmc
Minneskortplats: Mikro sd
Anslutningar: Usb 3.0, hdmi, usb typ c för ström
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Usb-hubb (2st usb 3.0) i laddaren, förlängningskabel hdmi, tangentbord via app
Storlek: 11,4 x 3,8 x 1,2 cm
Vikt: 62 g
Pris: 3 999 kronor hos CDON.

MÄTRESULTAT:
Cinebench, cpu: 1,98 poäng
Cinebech, grafik: 23,34 fps
Disk, läsning: 101,6 MB/s
Ljudnivå: 35-37 dBa

plus

Bra prestanda.
Extra stor disk.
Snabb wifi.
Smart usb-hubb i strömadaptern.

minus

Begränsad mobilapp.
Bitvis högljudd.
Dyr.

Betyg 4 av 5