Sjunde generationens Core-processorer från Intel lanserades i slutet av augusti, och den stora vågen med nya datorer förväntas lagom till jul. Med redan nu har Acer varit snabba på bollen och släppt en Kaby Lake-dator lite grann i smyg. Plötsligt fanns en uppgradering av en befintlig laptop i övre budgetklassen som helt plötsligt fanns att köpa, veckor innan första konkurrenten. Först precis nu, när vi testat klart uppdaterade Aspire E5, börjar konkurrenternas modeller nå butikshyllorna.

Vi tog givetvis in ett exemplar för test. Framförallt för att se vad den nya processorn går för, men bra notebooks för allround-bruk i hemmet är alltid intressanta. Får de ett lyft med ny teknik under huven? Det visar sig att svaret i Acers fall blir både ja och nej, för här blandas gammalt och nytt hejvilt och intrycket blir väldigt spretigt. På både gott och ont.

Kaby Lake
Nytt år, ny Intel-processor. Kaby Lake är en logisk uppgradering av det mesta.

Budgetpris och budgetkänsla

Till det yttre är Aspire E5 en väldigt omärkvärdig men välbyggd bruksdator med prislapp mellan fem och nio tusen beroende på konfiguration. Det säljs såvitt vi kan se sju olika varianter med lite olika minne, grafikkort och hårddisk. Alla har dock samma processor. Vår modell ligger ungefär i mitten av prisspannet och kostar sex och en halv tusenlapp.

Chassit är i plast och känns plastigt, men har snygg ytbehandling som imiterar borstad metall. Runt mus och tangentbord får vi också äkta svala metallytor och till och med lite snyggt avfasade kromglänsande detaljer. På andra håll känns det betydligt billigare, speciellt med ett par påtagligt glappande skarvar, dels runt skärmlocket, dels i underredet. Datorn är varken tunn eller lätt, utan är din typiska bärbara för hemmet, drygt tre centimeter tjock och två kilo tung.

Acer Aspire E5-575G
Acer Aspire E5-575G har både gammal vga och fast nätverksport, men saknar inte moderna anslutningar heller.