Snygga färger, sämre kontrast

En viss budgetkänsla fortsätter i tangentbordet som saknar bakgrundsbelysning och skärmen, som är en tn-panel med trist, blek återgivning av mörka toner och halvdana betraktningsvinklar. Ljusstyrkan är däremot helt okej, och bortser vi från låg svärta är färgåtergivningen balanserad och bra. Förutom avsaknad av bakbelysning har vi inget att klaga på när det gäller tangentbordet och musen. De ger bra känsla av kontroll och är generöst tilltagna.

Datorns inbyggda högtalare ger ett bra ljud för spel och film, men lite överdriven och dessutom dåligt nyanserad diskant för musik. Webbkamera och inbyggd mikrofon ska visst vara ”Certified for Skype for Business”. Vad det nu innebär, vi får ingen rätsida på det. Men den filmar dugligt i 720p och mikrofonen är bra nog för tydlig röstupptagning.

Acer Aspire E5-575G
Vår modell har ingen dvd, utan bara en plastbit där den skulle ha suttit. Det är ingenting som vi direkt sörjer. Positivt är att det är lätt att skruva upp datorn för att uppgradera disk och minne, om man vill göra det.

Många moderniteter

Förutom den nya processorn är vår dator utrustad med en handfull intressanta saker. Bland annat trådlöst nätverkskort med mu-mimo-stöd och snabb usb 3.1-port, och ett hyfsat piggt men fortfarande strömsnålt Geforce-grafikkort. Samtidigt håller den på traditionerna med fast nätvertksport och vga vid sidan av mer moderna motsvarigheter.

Och så har den ju som sagt en helt ny processor. Core i5 7200U är den processor som sitter i alla de Kaby Lake-datorer som kommer precis nu, och bör ses som en direkt uppföljare till Core i5 6200U, en av de vanligaste processorerna i ett brett segment av notebooks under senaste året, från bättre budget-bärbara till tunna ultrabooks.

Den nya generationen Intel-processorer innebär ingen ny halvledarstorlek, utan grundtekniken är densamma som i Skylake-processorerna, men med ett gäng mindre uppdateringar och optimeringar som trimmar både prestanda och batteritid. Kaby Lake ska till exempel ha fått rejält förbättrade möjligheter att hantera 4k-video. Det gick bra även förut, men drog onödigt mycket energi.

Acer Aspire E5-575G
Tunn och lätt är Aspire E5 inte. Men på den punkten får man vad man betalar för.

Förväntad förbättring

I våra mätningar ser vi en försiktig men helt klart kännbar prestandaförbättring. Knappt 20 procent snabbare cpu och drygt 20 procent snabbare gpu. Sedan har Aspire E5 som sagt eget grafikkort som är ännu kraftfullare. Men vare sig om vi kör med Geforce-grafik eller Intels kan vi i alla fall konstatera att värmeutvecklingen är låg och det är ganska sällan datorn behöver aktiv fläktkylning.

När det gäller batteritiden är det svårare att avgöra hur mycket processorn påverkar det hela. Aspire E5 har en del saker som talar för lång batteritid, som ny processor och strömsnål ssd. Samtidigt har den inte så stort batteri inbyggt, och en stor 15-tumsskärm kostar på lite att lysa upp. Vi får här ut övertygande 8 till 9 timmar vid låg ljusstyrka och försiktig användning, men fullt blås tömmer batteriet på lite över två timmar.